Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul de externe oladez: Olanda a susținut, susține și va continua să susțină aderarea României la Schengen

2023.01.27_ba_getica_de_la_cincu_alaturi_de_omologii_din_franta.jpg

conferinta Aurescu Colonna Hoekstra
Miniștru de externe olandez - Wopke Hoekstra, Ministrul de externe român - Bogdan Aurescu și ministra de externe din Franța, Catherine Colonna
Sursa imaginii: 
MAE

Ministrul de enterne român, Bogdan Aurescu, a avut o conferință de presă comună cu omologii săi francez, Catherine Colonna și olandez, Wopke Hoekstra. Principalul subiect abordat a fost sprijinul pentru Ucraina, dar și aderarea României la Schengen. Ambii diplomați, inclusiv cel olandez, și-au reafirmat sprijinul pentru România.

O veste venită din Austria, vineri, a pus din nou România pe jar: premierii austriac și olandez s-au întâlnit, joi, la Viena și au declarat că se opun lărgirii spațiului Schengen, solicitând mai mult ajutor din partea Uniunii Europene pentru întărirea granițelor externe. Cu toate acestea, ministrul olandez de externe a afirmat după o zi, la București, că țara sa continuă să sprijine România.

„Angajamentul nostru a fost valabil, este valabil și va rămâne valabil. Bogdan (Aurescu, n.r.) și cu mine am discutat despre acest subiect de multe ori în ultimele luni. Convingerea mea este că, dacă pe de o parte ești direct, trebuie să fii, de asemenea ,și cinstit. Cred că țara (România, n.r.) a urmat un drum extraordinar de lung pe care țara l-a urmat, de aceea primul ministru și cu mine, dar și guvernul nostru și parlamentul nostru, am decis înainte de Crăciun și înainte de finalul anului trecut, că vom susține România. Acesta a fost mesajul nostru atunci și ne ținem de angajament,” a afirmat Wopke Hoekstra.

Principala temă de discuție a celor trei șefi de diplomații europene a fost sprijinul pentru Ucraina. Ministra franceză a fost ieri la Odessa.

„În timpul discuțiilor pe care le-am avut, am afirmat determinarea celor trei țări ale noastre să continuăm și chiar să sporim ajutorul pentru Ucraina, Ucraină care face față agresiunii brutale a Rusiei. În ceea ce o privește, Franța acționează atât la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene pe planurile umanitar, economic, diplomatic, financiar, juridic și militar. Am reamintit acest lucru din nou, ieri, în cadrul vizitei mele de la Odessa. Pentru a-i ajuta pe ucraineni să reziste în timp ce bombardamentele ruse vizează infrastructura energetică a țării, cu obiectivul recunoscut, criminal, de a transforma iarna în armă de război, Franța a organizat alături de Ucraina, o conferință internațională pentru susținerea poporului ucrainean, pe 13 decembrie la Paris. Aceasta care a permis strângerea sumei de peste un miliard de euro în ajutor de urgență.”

Si ministrul român de externe, Bogdan Aurescu a reamintit sprijinul României pentru țara vecină aflată în Război.