Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefa diplomației franceze, exclusiv la RFI România și RFI Ucraina: "Suntem aici și suntem vigilenți"

foto-2.jpg

Catherine Colonna (centru), Kateryna Trifonenko și Ovidiu Nahoi
Sursa imaginii: 
Captura video

Aflată într-un turneu diplomatic în Ucraina, Republica Moldova și România, ministra franceză de Externe, Catherine Colonna, a acordat un interviu redacțiilor RFI România și RFI Ucraina.

Joi, Catherine Colonna s-a aflat în Odesa, alături de omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. Ei au vizitat, de asemenea, un centru care găzduieşte refugiaţi de război din regiunea Herson.

Din Ucraina, Catherine Colonna s-a deplasat în Republica Moldova. Vineri, a efectuat o vizită oficială în România, prilej cu care a vizitat trupele staționate la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" de la Cincu , alături de șeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, şi ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra.

 

RFI: Doamnă ministru, sunteți la finalul unui turneu diplomatic care v-a purtat la Odesa, la Chișinău, la baza de la Cincu, la București. Care sunt mesajele cheie ale acestei vizite diplomatice în regiune?

 

Catherine Colonna: Sper că auzind aceste nume de locuri, se va înțelege că există o coerență în această deplasare, desigur scurtă, dar deosebit de intensă. Și prin această coerență dorim să arătăm că suntem prezenți, aici, în România, la Cincu, la București.

Îmi face plăcere să pot saluta redacția RFI România și tot ceea ce face pentru Ucraina și pentru libertatea presei în general. Și nu numai că suntem prezenți aici, dar suntem alături de Republica Moldova și de Ucraina și știm bine că acest mesaj de proximitate este și un mesaj de vigilență.

Iar ceea ce am putut face astăzi împreună, la nivel de trei țări, vine să se adauge la tot ceea ce am putut face ieri, întâlnind-o pe președinta Republicii Moldova și deplasându-mă și la Odesa pentru a discuta cu colegul meu, Dmytro Kuleba. Și cred că acest mesaj trebuie văzut, desigur, de statele noastre, dar și dincolo de țările europene, dincolo de aliații și de prietenii noștri: trebuie să se înțeleagă că suntem vigilenți, că suntem prezenți pe flancul de est al alianței atlantice, suntem prezenți în această parte a continentului european și reamintim că Odesa este Ucraina. Este un mesaj care trebuie auzit peste tot, dincolo de Europa.

RFI: De când ați devenit ministru în luna mai, ați fost de patru ori în Ucraina, deci cunoașteți foarte bine situația de la fața locului. Ați fost la Odesa, ați putut vedea în direct ceea ce se întâmplă acolo. Războiul a intrat în cea de-a douăsprezecea lună și atât Ucraina cât și Europa sunt unite de aceeași dorință puternică, ca acest război oribil să ia sfârșit cât mai rapid posibil.

Pentru ucraineni, sfârșitul războiului înseamnă o înfrângere militară a Rusiei și restituirea tuturor teritoriilor ucrainene odată cu Crimeea. Întrebarea mea este în ce măsură Franța este gata să susțină Ucraina în această poziție?

Catherine Colonna: Cred că avem cu toții același obiectiv, nu numai Franța dar și toți cei care sunt alături de Ucraina și o ajută în această apărare legitimă și în obiectivul său de recuperare a independenței, suveranității și integrității teritoriale. Suntem alături de Ucraina și pentru că susținem o viziune asupra lumii, niște valori, principiile dreptului internațional, interesele noastre pur și simplu.

Dacă nimeni nu respectă ordinea bazată pe reguli, dacă oricine poate să-și invadeze vecinii fără nicio consecință, am avea cu toții de suferit, în întreaga lume, nu numai în Europa. Din păcate astăzi s-a ajuns până la arme, suntem alături de Ucraina ajutând-o să se apere în acest scop.

Și știm că pentru a se putea trece la o nouă etapă, la reluarea unui dialog care a existat, dar care a fost întrerupt, are nevoie să găsească un raport de forțe mai bun. Și apoi ea va decide, în termenii și condițiile sale și în momentul în care va fi pregătită, dacă va putea trece la o nouă etapă. Însă, pentru asta, nu este suficient doar ca Ucraina s-o spună, după cum a reamintit președintele Zelenski în planul său de pace în 10 puncte, ci are nevoie de un partener în acest proces, un partener de bună credință, cealaltă parte, Rusia, care până acum nu a dat niciun semn că ar fi dispusă să angajeze un dialog productiv, un dialog de bună credință, ci dimpotrivă și-a încălcat metodic toate angajamentele, atât angajamentele de la nivel internațional cât și cele pe care le luase în momentul dizolvării Uniunii Sovietice.

Așadar trebuie întâi stabilit acest nou raport de forțe, Ucraina trebuie ajutată să recucerească ceea ce are de recucerit și apoi putem spera, că pe aceste baze, se va putea trece la o nouă etapă.

 

RFI: Anul trecut, Franța a anunțat începutul procesului de organizare a unui tribunal care să ancheteze agresiunea Rusiei în Ucraina. Ce formă ar putea lua acest tribunal, și după părerea dumneavoastră, este realist să credem că într-o zi responsabilii ruși vor fi aduși în fața acestei instanțe?

Catherine Colonna: Da, pentru că așa trebuie. Pacea nu poate să dureze fără să se facă dreptate. Suntem ferm angajați în lupta împotriva impunității, odată cu aceste demersuri despre care ați vorbit, la care participă un grup de vreo douăzeci de țări, Franța nu este singura, pentru a reflecta la posibilitatea de a organiza un tribunal ad-hoc care să judece această crimă de agresiune.

Căile juridice sunt complexe și demersurile încă nu s-au încheiat, dar este o posibilitate la care trebuie să ne gândim, și asta și facem. Dar acest tribunal trebuie văzut ca un organism complementar față de ceea ce există deja - autoritățile judiciare din Ucraina, și știți că Franța a ajutat deja cu trimiterea de echipe de anchetă, cu furnizarea unui laborator de analize ADN, un al doilea va ajunge de altfel în aprilie.

În plus sunt implicate și instanțele naționale, sunt de exemplu procese care au fost intentate în Franța și în alte țări și bineînțeles mai ales sistemul internațional de justiție având în vârful său tribunalul penal internațional de la Haga, pe care-l sprijinim și noi alături de alte țări și care este competent în această materie.

Și reamintesc, tribunalul poate să avanseze către vârful lanțului de responsabilități, după cum a spus și procurorul general, să nu uităm, pot fi judecați nu numai cei care au tras, cei care au ucis, dar și cei care au dat ordinele și chiar și cel care a dat ordinul invadării. Și s-a întâmplat deja în trecut ca șefi de stat să fie anchetați de către tribunalul penal internațional și de către tribunalele similare anterioare creării sale și statutului de la Roma. Deci există căi legale posibile care trebuie urmate, este indispensabil.

Șefa diplomației franceze la RFI

Catherine Colonna - ministrul pentru Europa și afaceri Externe al Republicii Franceze
Catherine Colonna - ministrul pentru Europa și afaceri Externe al Republicii Franceze

 

 
Ministra franceză de Externe, Catherine Colonna