
Politică
Schengen|Dragoș Tudorache: Karl Nehammer nu-și va schimba discursul, după alegerile din Austria
Dragos Tudorache cancelar Nehammer Schengen alegeri Austria.jpg

Partidul cancelarului austriac a pierdut majoritatea parlamentară absolută după alegerile din landul Austria Inferioară. Extrema dreaptă s-a clasat pe locul al doilea în acest scrutin. Cancelarul s-a opus aderării României la Schengen, invocând problema migrației, un discurs tipic extremei drepte. Ce schimbă aceste alegeri?
Dragoș Tudorache spune după alegerile din Austria Inferioară că ”sunt două chei de lectură posibile în a interpreta, cel puțin în ceea ce privește interesul nostru în a rezolva chestiunea Schengen, una pesimistă și una optimistă. Cea optimistă ar fi că odată trecute aceste alegeri, în care cancelarul Nehammer avea un interes în a plusa foarte mult pe această temă a migrației, știind și văzând că extrema dreaptă a câștigat teren într-o regiune foarte importantă pentru partidul domnului cancelar și atunci putem citi în această cheie pozitivă că odată trecute aceste alegeri, nu ar mai fi acest interes din partea cancelarului să continue pe acest discurs, însă eu cred că mai degrabă trebuie să citim în cealaltă cheie, cea mai puțin optimistă și anume că acest rezultat sperie partidul domniei sale, pentru că să nu uităm, a pierdut aproape zece procente din scorul electoral avut la alegerile trecute în această regiune, este poate cea mai importantă regiune din punct de vedere politic pentru partidul său și atunci va continua de fapt pe această retorică, mai ales uitându-se în oglinda retrovizoare, să spunem, la cei care vin din urmă și anume acest partid al extremei drepte. Deci eu cred că nu vom asista la o schimbare de discurs, de mesaj, cel puțin nu pe termen scurt din partea cancelarului”.
Înfrângere categorică pentru partidul lui Karl Nehammer în Austria Inferioară
Falcă: Nu cred că Austria și Olanda își vor schimba poziția pe Schengen până în martie-mai
Eurodeputatul Renew Europe afirmă despre cancelarul austriac că ”ce ne putem aștepta este să rămână pe o poziție intransigentă în ceea ce privește chestiunea migrației, acolo unde sunt mai multe state membre care încep să se ducă în acea direcție, mult mai spre dreapta din punct de vedere ideologic, cerând această politică de braț forte în modul în care se gestionează migrația, în care sunt protejate frontierele externe, un discurs și un tip de măsuri care au mai fost promovate în trecut chiar și de Austria, în urmă cu cinci-șase ani, când eram în vârful crizei migrației din 2015-2016, de altfel, tocmai de aceea nici nu avem până la acest moment o soluție la nivel european, tocmai pentru că a existat întotdeauna o contrapondere a celor care aveau altă înțelegere și viziune asupra migrației și atunci până la momentul acesta am rămas în acest blocaj. Deci eu cred că din partea cancelarului vom asista în lunile următoare la continuarea pe acest mesaj de strângere a rândurilor și de contestare a măsurilor care până acum, din perspectiva domniei sale, nu au adus rezultate în gestionarea migrației legale, mai ales pe traseul care-l interesează pe el și anume cel al Balcanilor de vest, ceea ce înseamnă că noi va trebui să ne adaptăm strategia de negociere, în funcție de această agendă europeană”.
Ce joc face Olanda în dosarul Schengen?
Cum joacă Olanda? Ministrul olandez de Externe spune că susține aderarea României la Schengen, însă premierul Mark Rutte și cancelarul austriac au afirmat cu doar câteva zile în urmă că sunt ”uniți în obiecția față de extinderea Schengen”. Dragoș Tudorache subliniază că ”poziția Olandei n-a fost niciodată foarte-foarte limpede. S-au pronunțat favorabil în ceea ce privește România, însă cred eu că s-au și ascuns confortabil în spatele Austriei, în veto-ul pe care aceasta l-a exprimat. Și Olanda are alegeri locale. Și Olanda are această chestiune a migrației, Olanda de altfel face parte din statele membre afectate cu o creștere substanțială în ultimele luni a numărului cererilor de azil, la fel ca și Belgia și altele și atunci și acolo dezbaterea legată de migrație e una care a devenit foarte politică. De aceea și vizita premierului Rutte la Viena, de aceea și poziționarea alături de discursul austriac în ceea ce privește nevoia de a găsi soluții la migrație. Deci da, Olanda e pe lista aceea a statelor membre cu care avem în continuare de discutat, dar de data aceasta cu Olanda trebuie să discutăm împreună cu Bulgaria și nu separat”.