Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia majorează bugetul pentru apărarea națională la 4% din PIB

morawiecki.jpg

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Sursa imaginii: 
Facebook / Mateusz Morawiecki

Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, informeazăagenția  AFP citată de Agerpres.

"Războiul (Rusiei) asupra Ucrainei face ca noi să ne înarmăm şi mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent, (alocând) 4% din PIB armatei poloneze", a declarat Morawiecki pentru presă.

Forţele militare ale Poloniei numără în prezent în serviciul său în total 164.000 de bărbaţi şi femei, inclusiv 36.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Varşovia şi-a majorat recent investiţiile în apărare după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Efectivele armatei Poloniei ar urma să crească până la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Polonia a decis să atragă mai mulţi cetăţeni în forţele sale armate, introducând serviciul militar de bază voluntar şi cursuri de pregătire militară de o zi la nivel naţional pentru cei interesaţi.