Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Orașe europene unite în lupta împotriva barbariei

vilnius.jpg

Vilnius, Lituania, în ziua aniversării a 700 de ani de existență, 25 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Primăria orașului Vilnius via Facebook/Go Vilnius

Susținerea orașelor ucrainene și a locuitorilor lor nu este importantă doar acum, ci și pe termen lung, pentru reconstrucția țării devastate de război și pentru refacerea vieților celor care au fost nevoiți să plece în pribegie din cauza invaziei trupelor rusești. Aceasta este concluzia la care au ajuns primarii orașelor Vilnius (Lituania), Lviv (Ucraina), Tallinn (Estonia), Varșovia (Polonia) și Riga (Letonia) în cadrul conferinței internaționale ”Champion Cities Summit 2023: Champions Think Bold” (trad : ”Summitul Orașelor Campioane 2023 : Campionii gândesc curajos”) desfășurată recent la Vilnius, transmite publicația lituaniană 15 Minute.

În deschiderea conferinței, care a avut loc chiar în ziua în care capitala Lituaniei a aniversat 700 de ani de existență, primarul orașului gazdă, Remigijus Šimašius, a declarat : ”Chiar înainte ca războiul să se declanșeze, noi începusem deja să calculăm suportul financiar pe care-l puteam acorda Ucrainei. Suntem pregătiți să ajutăm Ucraina, și nu doar financiar.... Împreună cu colegii mei, m-am aflat la Kiev chiar cu o zi înaintea declanșării invaziei rusești, tocmai pentru a ajuta și a înțelege mai bine cum putem ajuta, care sunt punctele vulnerabile, astfel încât după declanșarea războiului am știut cum să acționăm”, relatează sursa citată.  

Primarul din Lviv, Andri Sadov, a mulțumit încă o dată tuturor orașelor europene care au ajutat Ucraina încă de la începutul războiului și a subliniat importanța acestui ajutor, dat fiind faptul că acest conflict nu este doar un război între Ucraina și Rusia, ci și o luptă grea care se duce între Democrație și Totalitarism.

”Încă din primele săptămâni de război am fost contactat de domnul primar din Vilnius care a dorit să știe cum poate ajuta orașul nostru. Am foarte surprins să-l văd pe primarul orașului Tallinn la Lviv chiar în a doua săptămână de război... În acele momente am simțit că nu suntem singuri și că ne putem baza pe ajutorul prietenilor noștri... Împreună cu prietenii noștri luptăm pentru Democrație și împreună vom câștiga acest război împotriva barbariei rusești!”, a spus Andri Sadov.

La rândul său, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a subliniat necesitatea de a gândi pe termen lung ajutorul de care are nevoie Ucraina, dincolo de ajutorul militar. Și este vorba, în opinia sa, de anumite modificări necesare la nivelul Uniunii Europene: ”Am cerut, spre exemplu, înscrierea în patrimoniul UNESCO a anumitor orașe ucrainene, pentru a le proteja, dar din nefericire ne-am confruntat cu niște proceduri birocratice europene excesiv de lungi și complicate. Aceste proceduri trebuie modificate, procesul trebuie accelerat, pentru că prietenii noștri ucraineni au nevoie urgent de ajutor”, a precizat primarul polonez.

 

Polonia: ”Reușim să depășim mai multe tabuuri ale trecutului”

Cooperarea internațională pentru a ajuta Ucraina este posibilă pentru că în aceste zile mai multe tabuuri din trecut sunt depășite, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu acordat recent canalului canadian de televiziune CTV News, citat de agenția poloneză de știri PAP.

”Multe tabuuri din trecut au fost depășite și, iată, acum tancuri moderne precum Leopard 2 sau tancuri americane Abrams vor fi trimise în Ucraina, iar soldații ucraineni vor fi instruiți să le folosească”, a spus el.

Referindu-se la decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina dar și la acordul pe care Germania l-a acordat și altor țări de a trimite astfel de vehicule militare în ajutorul armatei ucrainene, premierul polonez și-a manifestat satisfacția că ”Polonia și-a putut convinge aliații și partenerii din Europa Occidentală că trebuie să fie și mai activi în susținerea lor pentru Ucraina”.

”Polonia este țara care a trimis până acum cele mai multe tancuri Ucrainei, respectiv 250. Acum suntem gata să trimitem încă 60 de tancuri PT-01 modernizate și încă 14 tancuri Leopard 2. Este foarte important ca Ucraina să dispună de tancuri moderne, pentru că Rusia, deși are tancuri vechi în general, acestea sunt foarte numeroase. Unele estimări arată că numărul acestora ar putea fi chiar de 15 000. Dacă nu vrem ca Ucraina să piardă acest război trebuie să rămânem deschiși și persistenți în ajutorul pe care îl acordăm”, a subliniat șeful guvernului polonez.

Întrebat în legătură cu îndoielile exprimate până acum de cancelarul Olaf Scholz, potrivit cărora livrarea de tancuri Ucrainei poate fi interpretată de Rusia drept o provocare, premierul polonez a subliniat că ”principala armă a Rusiei este frica”, amintind în acest sens și de bombardamentele rusești care vizează intenționat cartiere de locuințe și alte elemente de infrastructură civilă, și că această ”barbarie” nu poate fi oprită decât prin solidaritatea exemplară a partenerilor europeni.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Brigita Misevičiūtė - Lituania

Jakub Konieczny – Polonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 31 ianuarie 2023