Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionuț Stroe la RFI: Acuzația de plagiat la adresa lui Lucian Bode este una politică

Ionut Stroe plagiat Lucian Bode.jpg

Lucian Bode, apărat de colegii de partid, în fața acuzației de plagiat
Sursa imaginii: 
gov.ro

PNL are toată încrederea că ministrul de Interne, Lucian Bode, va demonstra în justiție că tot ce se întâmplă în momentul de față în legătură cu teza sa de doctorat nu reprezintă decât acuze politice, declară la RFI purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe.

Reporter: Ce semnal dă PNL când îl menține în Guvern pe Lucian Bode, acuzat de plagiat?

Ionuț Stroe: Nu PNL îl menține pe Lucian Bode. Noi avem toată încrederea că ministrul Lucian Bode în justiție va demonstra faptul că tot ceea ce se întâmplă în momentul de față în legătură cu teza sa de plagiat (de doctorat-n.r.) nu sunt decât acuze politice. E o chestiune care va fi tranșată curând în justiție, e o chestiune în care din punctul nostru de vedere prea mare implicare nu putem avea. Avem încredere în Lucian Bode și deocamdată instituțiile abilitate în zona academică, cel puțin din punct de vedere al deciziilor CNATDCU, îl avantajează pe ministrul de Interne. Vom vedea ulterior evoluția acestei situații în justiție, orice om are dreptul de a merge și de a apela la calea justiției. Noi sperăm că lucrurile se vor rezolva în curând și toate aceste acuze politice în mare măsură vor fi infirmate.

 

Reporter: Dar instanța nu se va pronunța pe fondul cauzei, ci pe procedură. Pe fond, s-au pronunțat experții de la UBB, care au spus că Lucian Bode a plagiat.

Ionuț Stroe: V-aș corecta, experții de la UBB au spus că există suspiciuni de plagiat. Decizia CNATDCU este cea care spune că domnul Bode nu a plagiat și acest lucru s-a întâmplat acum ceva ani, doi sau trei ani, în momentul în care teza domnului Bode a fost verificată din punct de vedere al conformității și al acuzelor de plagiat.

 

Reporter: Să nu uităm că UBB a spus ultima dată că teza de doctorat a lui Lucian Bode a fost profund viciată.

Ionuț Stroe: Există suspiciuni, exact așa se pronunță UBB, cum la fel, dacă e să ne referim la alte decizii dinainte ale forurilor academice, putem să luăm de acolo de exemplu decizia CNATDCU de neplagiat a domnului Bode. Sunt decizii contradictorii, sunt poziționări diferite. Tocmai din acest motiv, instanța probabil este cea care va stabili verdictul final în situația acestor acuze.

 

Reporter: Dar până atunci, le dați apă la moară adversarilor/partenerilor politici de la PSD, care au un motiv să critice PNL, pe tema plagiatului lui Lucian Bode.

Ionuț Stroe: Nu dăm apă la moară nimănui. Avem totală încredere în colegul și ministrul nostru Lucian Bode. Există campanii plătite cu sute de mii de euro, ca și publicitate pe Internet, ale partidelor politice, nu doar acuzele unor reprezentanți ai PSD deranjează. Există un partid politic care realmente consumă bani publici pentru a împânzi Internetul cu aceste mesaje eminamente politice, dar până la urmă probabil se va dovedi că lucrurile stau cu totul altfel. Campanii de genul acesta nu sunt nimic altceva decât meciuri politice sterile, din care din păcate, societatea nu are ce câștiga și mai degrabă se încearcă a se porni într-o campanie electorală mult prea devreme, în perspectiva anului 2024.

 
Ionuț Stroe, întrebat ce semnal dă PNL menținându-l în Guvern pe Lucian Bode, acuzat de plagiat