Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Qatargate: Tarabella și Cozzolino își vor pierde imunitatea parlamentară

2023-04_07_tarabella-en-de-sint-750x375.jpg

Tarabella
Marc Tarabella a negat la început orice amestec în acest scandal
Sursa imaginii: 
European Parliament

Comisia afacerilor legale din Parlamentul European a decis în 31 ianuarie  în unanimitate ridicarea imunității parlamentare a doi eurodeputați social-democrați implicați în scandalul de corupție cu Qatarul și cu Marocul. Votul plenarei parlamentului va avea loc în 2 februarie și este aproape sigur că el va duce la pierderea imunității acestora.  

Belgianul Marc Tarabella și italianul Andrea Cozzolino – amândoi social-democrați - își vor pierde probabil imunitatea parlamentară după ce colegii lor din comisia afacerilor legale a Parlamentului European au dat undă verde pentru votul din plenară. 

Cozzolino, șeful comisiei parlamentare UE-Maroc și colegul său Tarabella sunt amândoi implicați în scandalul de corupție dezvăluit de justiția belgiană în urmă cu o lună și care are ramificații până la cel mai înalt nivel al Parlamentului European. 

Alături de Tarabella, un alt eurodeputat belgian socialist – Maria Arena – este implicată de asemenea, dar în cazul său nu s-a cerut pentru moment ridicarea imunității. 

Vicepreședinta (între timp demisă) a Parlamentului European Eva Kaili (tot social-democrată) și partenerul său Francesco Giorgi au fost primii arestați în această afacere. Ei nu sunt decât partea vizibilă al acestui scandal de corupție în care eurodeputați socialiști și asistenții lor au primit bani pentru facilitarea vizelor pentru Quatar, banii fiind apoi tranzitați spre Maroc. 

Actorul central al afacerii este fostul deputat european Pier Antonio Panzeri, și el arestat între timp, care a mijlocit acordul. 

Dar Panzeri a făcut o înțelegere cu anchetatorii belgieni, pronunțând numele lui Tarabella și al lui Cozzolino – ceea ce a dus la cererea de ridicare a imunității celor doi eurodeputați. 

Acest scandal a fost descoperit din întâmplare de catre agenți ai securității statului belgian infiltrați în anturajul lui Panzeri care s-a stabilit la Bruxelles în 2019 urma terminării mandatului de deputat european. 

Belgia bănuia că exista o încercare de amestec în afacerile statului din partea Qatarului și mai multe indicii arătau că Panzeri ar fi fost omul de legătură. Un agent belgian, care devenise partenerul de bridge al italianului, a descoperit o valiză cu bani la acesta în apartament și a informat brigada de moravuri. 

Pista a fost apoi urmărită pâna la Eva Kaili, care avea și ea bani gheață în apartamentul din Bruxelles, dar o parte fuseseră disimulați intre timp într-o valiză ascunsă de tatăl ei într-o cameră de hotel din oraș. 

Kaili a fost arestată, copilul său minor se află în Grecia în grija surorii sale – dar și aceasta este acum în atenția autorităților elene întrucât este la fel de implicată în acest scandal ca și restul familiei.