Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicu Popescu:”Lucrăm la elaborarea unui nou plan de accelerare a procesului de integrare europeană”

nicu.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

”Lucrăm la elaborarea unui nou plan de accelerare a procesului de integrare europeană pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat, marți, șeful Externelor de la Chișinău, Nicu Popescu, în cadrul audierilor publice privind evoluțiile realizării de către autoritățile naționale a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. La ședința de la Parlament au participat deputați și membri ai societății civile. 

Agenda discuțiilor s-a axat pe evaluarea calitativă și cantitativă a progreselor, gradul de realizare a obligațiilor de transpunere a legislației ce rezultă din acordurile bilaterale cu Uniunea Europeană, Planurile de acțiuni ale Guvernului. 

Nicu Popescu susține că următoarea etapă importantă în interacțiune cu Uniunea Europeană este Consiliul de Asociere de săptămâna viitoare de la Bruxelles, unde va merge o delegație condusă de premierul moldovean, Natalia Gavrilița. 

”Avem mai multe obiective pe agendă, inclusiv vrem să avansăm și pe anumite realizări practice, în relația noastră cu Uniunea Europeană, atât în fortificarea rezilienței noastre energetice, interconexiune în domeniul energiei, integrarea noastră continuă în coridoarele de transport, acces mai larg pe piața europeană, accelerarea liberalizării roaming-ului cu Uniunea Europeană și alte subiecte, care sunt foarte importante, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a punctat Nicu Popescu.

Din luna august, Republica Moldova, se află în faza de realizare a măsurilor necesare pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. ”Am transformat acele seturi de recomandări în aproximativ 60 de acțiuni cu instituțiile responsabile. Patru țin de reforma justiției, una de lupta cu corupția, una de lupta cu crima organizată, una de fortificarea capacităților administrative de aderare la Uniunea Europeană. Implementarea acestui plan continuă, se derulează și actualmente, obiectivul nostru este până la 31 martie curent să finalizăm toate măsurile prevăzute în acest plan adoptat de Comisia Națională pentru integrare europeană”.

Potrivit ministrului moldovean de Externe, în paralel, se lucrează și asupra unui nou plan de ”accelerare a procesului de integrarea europeană” pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană.

”Planul precedent cu 9 recomandări ale Comisiei Europene este foarte focusat pe sectorul justiției. În același timp procesul de aderare la Uniunea Europeană nu presupune doar reforme în sectorul justiției, care sunt absolut indispensabile, dar presupune și o avansare mai rapidă în direcția aderării la Uniunea Europeană în absolut orice domeniu ce ține de guvernarea țării noastre și iată reieșind din acest lucru, în aceste zile, efectiv suntem pe ultima sută de metri în finalizarea acestui al doilea plan de accelerare, pe care noi îl numim tentativ Planul 33 pentru aceste 33 de capitole prin care vom negocia aderare la Uniunea Europeană, care prevede măsuri concrete de accelerare, atât a implementării Acquis-ului comunitar, a legislației europene în Republica Moldova, cât și acțiunilor, care reies din această legislație în absolut fiecare domeniu de reformare”.

Totodată, ministrul de Externe afirmă că în viitorul apropiat va fi făcut public și acest plan prin care absolut fiecare instituție, fiecare domeniu de aderare la Uniunea Europeană ”va obține noi obiective ambițioase”. ”Prin acest plan de accelerare avem obiectivul de a realiza o serie de măsuri către sfârșitul primăverii a acestui an, astfel încât în perioada de primăvară, țara noastră să fie evaluată în gradul nostru de progres în implementarea Acquis-ului comunitar iar în octombrie 2023, Comisia Europeană va publica un raport dedicat tuturor statelor candidate, inclusiv Republicii Moldova prin care vor fi identificate măsurile prioritare sau eventualele lacune pe care urmează să le implementăm în continuare”, conchide vicepremierul moldovean, Nicu Popescu.

Amintim că, la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului său periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.