Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia trebuie să treacă acum prin experiența prin care a trecut Germania în 1945 (diplomat ucrainean)

melnyk.jpg

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrei Melnik, fost ambasador al Ucrainei la Berlin
Sursa imaginii: 
Sean Gallup/Getty Images via suspilne.media

Ucraina, împreună cu partenerii săi occidentali, va trebui să găsească un răspuns la întrebarea ”Cum ne putem asigura că, după ce va pierde războiul cu Ucraina, Rusia va înceta să gândească agresiv la adresa vecinilor săi?”, iar răspunsul este că Rusia va trebui să treacă prin experiența prin care Germania a trecut în 1945, a declarat ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andrei Melnik într-un interviu acordat radioteleviziunii naționale, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform.

”Partenerii noștri occidentali ne spun că reușim să avansăm către frontierele noastre inițiale (din 1991 – n.ed.), ceea ce este adevărat. Nimeni nu neagă asta și nimeni nu se îndoiește că stă în puterea forțelor noastre armate să realizăm asta. Dar ce va fi după ? Răspunsul meu este simplu : Rusia trebuie să treacă prin experiența prin care a trecut Germania după 8-9 mai 1945. Nu este vorba doar despre capitularea în sine, care trebuie să fie completă și necondiționată, fără nici un fel de negocieri. Nimeni nu a negociat cu Hitler, chiar dacă el a încercat ceva... Așadar, ce va fi după? Germania a fost ocupată de aliați și a urmat procesul de de-nazificare... exact ce pretinde Rusia că face acum cu noi !”, a spus diplomatul ucrainean, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, Melnik, care a fost ambasadorul Ucrainei în Germania în perioada ianuarie 2015 – octombrie 2022, a precizat că ”Este puțin probabil ca noi să ocupăm Rusia – cel puțin în acest moment asta nu este o prioritate pentru noi”.

În opinia sa este esențială punerea în practică a Planului de pace prezentat în noiembrie anul trecut de președintele Zelenski, care include prevederi exprese legate de armele nucleare, aprovizionarea cu energie și alimente, eliberarea tuturor prizonierilor de război și deportaților, implementarea Cartei ONU și refacerea integrității teritoriale a Ucrainei.

 

R Moldova pregătește un nou lot de ajutor umanitar pentru Ucraina

Comisia națională pentru Situații Excepționale (CSE) a decis recent să acorde Ucrainei al patrulea lot de ajutoare umanitare, care include mai multe tipuri de medicamente, echipamente pentru sectorul energetic, precum și corturi, seturi de lenjerie de pat, de veselă, măști medicinale și articole vestimentare din rezervele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății, transmite Ziarul Național.

Lotul în valoare de circa 16,8 milioane de lei va ajunge în Ucraina la începutul lunii februarie a.c.

„Poporul ucrainean are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor celor care cred că războiul nu poate aduce decât distrugeri și suferințe. Suntem solidari în continuare, cu speranța că putem contribui cât de puțin la necesitățile oamenilor şi la încheierea acestui război nedrept", a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ședinței CSE.

Majoritatea bunurilor provine din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, inclusiv corturi, plăpumi, saltele, perne, cearșafuri, prosoape, seturi de veselă, salopete lavabile, măști medicale, mănuși din latex și cizme din cauciuc.

De asemenea vor fi trimise în Ucraina mai multe tipuri de medicamente - antibiotice, anestezice, sisteme de perfuzie, imunostimulatoare, precum și bunuri necesare pentru restabilirea sectorului energetic afectat de bombardamente - cabluri, siguranțe, transformatoare, întrerupătoare.

 

Georgia: Performanță istorică la Campionatul european de patinaj artistic

Patinatoarea georgiană Anastasiia Gubanova (21 de ani) - Foto: olympics.com - a devenit sâmbăta trecută campioană europeană la patinaj artistic, impunându-se în faţa favoritei, belgianca Loena Hendrickx, la Campionatul european la Espoo (Finlanda). Este prima medalie europeană de aur din istoria patinajului artistic din Georgia, transmite postul public de televiziune din această țară.

Până în prezent Georgia obținuse la campionatele europene de patinaj artistic trei medalii de bronz.

În ciuda unei probleme la un salt triplu flip, Gubanova, deja în fruntea clasamentului după programul scurt, a câştigat programul liber, apropiindu-se de 200 de puncte în total (199,91).

Ea a devansat-o cu 6 puncte pe Loena Hendrickx (193,48 puncte), vicecampioană mondială anul trecut, care a fost marea favorită pentru a-i succede rusoaicei Kamila Valieva. Dar Hendrickx, care a făcut greşeli și în programul scurt de joi, a căzut de două ori în proba de sâmbătă. Locul trei i-a revenit elveţiencei Kimmy Repond, în vârstă de 16 ani, care a făcut un program impecabil (192,51 puncte).

Anul trecut, toate cele trei locuri de pe podium au fost ocupate de patinatoarele din Rusia, dar acestea au fost excluse la ediţia din 2023 a europenelor din cauza războiului din Ucraina.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus :

Liliia Bila - Ucraina

Cristina Catanoi – Republica Moldova

Nana Kokotchachvili - Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 1 februarie 2023