Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O decizie a Curții Constituționale a Turciei sporește șansele de realegere ale lui Erdogan (analiză RFI)

Un susținător de-ai lui Selahattin Demirtas, coliderul HDP, în afara instanței unde acesta a fost judecat pentru acuzațiile de insultă la adresa președintelui turc Recep Tayyop Erdogan.

Un susținător de-ai lui Selahattin Demirtas, coliderul HDP, în afara instanței unde acesta a fost judecat pentru acuzațiile de insultă la adresa președintelui turc Recep Tayyop Erdogan.
Sursa imaginii: 
AFP via RFI

Curtea Constituțională a Turciei a respins apelul celui de-al doilea cel mai mare partid de opoziție, HDP, de a amâna până după alegerile din această vară un caz care ar putea desființa HDP. Decizia alimentează temerile că președintele Recep Tayyip Erdogan se folosește de sistemul judiciar pentru a submina opoziția.

Sunt vremuri dificile pentru al doilea cel mai mare grup de opoziție din Turcia, Partidul Democrat al Poporului (HDP).

Curtea Constituțională a înghețat finanțarea de stat a partidului și are în vedere un dosar împotriva HDP pentru presupuse legături cu rebelii kurzi ai PKK. O decizie împotriva partidului ar putea duce la suspendarea HDP. Într-o nouă lovitură, instanța a respins săptămâna aceasta apelul de a amâna cazul până după alegerile parlamentare și prezidențiale care sunt programate să aibă loc până în iunie.

"Cea mai mare problemă legală este norul de suspiciune care planează asupra existenței legale a partidului. Va putea sau nu să intre în alegeri?", s-a întrebat Ertugrul Kurkcu, președintele de onoare al HDP.

„Astfel se creează o mulțime de probleme”, spune Kurkcu, „deoarece actuala conducere a partidului și foștii lideri sunt acum amenințați de excludere din politică. Vă pot spune că, din 2015, cel puțin 20.000 de oameni care au trecut prin închisori sunt fie exilați, fie se ascund”.

Fostul lider HDP Selahattin Demirtas este deja în închisoare, în urma unui caz despre care Curtea Europeană a Drepturilor Omului și-a exprimat dezaprobarea, afirmând că a fost motivat politic. Guvernul de la Ankara respinge astfel de acuzații, insistând că instanțele sale sunt independente.

Dar HDP este principalul rival al partidului AKP al lui Erdogan în ceea ce privește votul numeros al kurzilor din țară, în ceea ce se așteaptă să fie o campanie strânsă.

„În mod ideal, Erdogan ar vrea desființarea HDP”, spune Mesut Yegen de la Institutul de Reforme, un think thank cu sediul la Istanbul, „pentru că dacă se întâmplă acest lucru, atunci este probabil ca partidul său, AKP, să obțină mai multe locuri în parlament”.

Problemele altor partide de opoziție

Și principalul partid de opoziție, CHP, se confruntă cu probleme legale. Primarul carismatic al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, considerat de mulți, luna trecută, drept cel mai apt concurent prezidențial, a fost condamnat pentru insultarea unui oficial și se confruntă cu o interdicție politică.

Emma Sinclair-Webb este cercetător pentru Human Rights Watch Turcia. Ea avertizează că justiția devine din ce în ce mai mult un instrument politic.

„Cele două domenii în care guvernul menține controlul și prin care își oferă avantaje enorme sunt controlul sistemului și al deciziilor judiciare, care sunt apoi folosite împotriva opoziției într-un mod foarte arbitrar și restrictiv, și controlul presei și al rețelelor sociale”, a spus Sinclair-Webb.

În condițiile în care Turcia se confruntă cu o inflație uriașă, sondajele de opinie indică faptul că, pentru prima dată în două decenii, Erdogan joacă pe teren alunecos. Dar teama cea mare este că instanțele, mai degrabă decât alegătorii, ar putea decide rezultatul electoral.

„Parcă nu mai există nicio lege. Totul depinde de dorințele lui Erdogan”, a avertizat Yegen. „Înseamnă că instanțele pot fi și mai dure. Pot chiar să suspende toate politicile sau legile de bază. Și de aceea opoziția este foarte preocupată de securitatea alegerilor”, a adăugat Yegen.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.