Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Detenția lui Saakașvili poate costa Georgia integrarea în UE

saakashvili.jpg

Miheil Saakașvili, al treilea președinte al Georgiei, se află într-o stare fizică și psihică deplorabilă.
Miheil Saakașvili, al treilea președinte al Georgiei, se află într-o stare fizică și psihică deplorabilă.
Sursa imaginii: 
Facebook/Mikheil Saakashvili

După aproape doi ani și jumătate de când și-a asumat riscul de a se întoarce în Georgia, și tot atâta timp de detenție în care s-a aflat fie în diferite penitenciare de stat sau în clinica privată în care se află deținut în prezent, Miheil Saakașvili, al treilea președinte al Georgiei, se află într-o stare fizică și psihică deplorabilă. Mai slab cu aprox. 50 de kg față de momentul în care a revenit în Georgia, acesta arată mai degrabă ca un bolnav foarte grav în pragul unui colaps generalizat al organismului. În timp ce fostul președinte, susținut de familia sa și o echipă de medici și de avocați, precum și de opoziția pro-europeană,  încearcă să convingă autoritățile într-o instanță de apel din Tbilisi ca Saakașvili să fie eliberat pentru a putea să se trateze în afara Georgiei, statul georgian se arată complet lipsit de empatie față de suferința fizică și psihică a lui Saakașvili. Cazul lui Saakașvili a devenit subiectul unor aprinse dezbateri atât în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cât și a Parlamentului European.

Saakașvili în pragul morții?

Despre posibila moarte a lui Miheil Saakașvili, al treilea președinte al Georgiei, se vorbește încă din vara anului trecut, atunci când, pe fundalul unei înrăutățiri bruște a stării sale de sănătate, au început a circula zvonuri cum că acesta fusese otrăvit. Câteva luni mai târziu, după publicarea unui raport medical de către o echipă de medici din SUA, s-a constatat că Saakașvili fusese într-adevăr otrăvit. Pe lângă faptul că suferă de diabet, în organismul fostului președinte, au fost identificate peste douăzeci de substanțe care ar putea să-i cauzeze moartea, inclusiv arsenic și mercur. Mai mult decât atât, din cauza stării deplorabile în care a ajuns, inclusiv din cauza repetatelor greve ale foamei, Saakașvili a fost diagnosticat cu demență atipică de către mai mulți psihiatri americani și britanici.

Amprenta Kremlinului?

Se speculează cu privire la cine și unde ar fi putut să-l otrăvească pe Saakașvili, și mai ales cine ar fi putut să dea comanda ca fostul președinte al Georgiei să fie otrăvit. Ar exista două ipoteze în acest sens. Prima este că Saakașvili ar fi fost otrăvit în penitenciarul din orașul Gldani, la sud de Tbilisi, în primele luni ale detenției sale după revenirea în Georgia, adică în primăvara sau vara lui 2021. Ce am văzut începând cu primăvara și vara anului trecut, adică degradarea accentuată a stării sale de sănătate, ar fi doar o consecință de lungă durată a acelei otrăviri suprapusă pe multiplele greve ale foamei pe care ex-președintele georgian le-a urmat sub formă de protest față de detenția sa.

O altă ipoteză, foarte plauzibilă, ar fi că Saakașvili ar fi fost otrăvit de serviciile secrete ruse, cu asistența autorităților georgiene capturate de interesele oligarhice ale clanului miliardarului pro-rus Bidzina Ivanișvili. Se știe foarte bine că Saakașvili este un dușman personal al lui Putin, iar cel din urmă este pasionat de practica asasinării prin otrăvire a rivalilor săi din spațiul politic rusesc și post sovietic. Nu a fost trecut cu vederea un detaliu important: clinica privată în care este deținut Saakașvili (se numește Vivamed) este proprietatea unui cetățean rus (Ali Tenriverdiev), considerat apropiat al unor clanuri oligarhice de la Kremlin.

În același timp, de partea autorităților georgiene, se pare că domină părerea că Saakașvili ar simula bolile de care se presupune că suferă. De asemenea, atât Miheil Saakașvili, cât și partidele de opoziție care îl susțin, sunt de peste un an obiectul unor campanii de atacuri informaționale, pe care se pare acestea continuă să le piardă, deoarece un segment important al populației într-adevăr are o atitudine negativă sau foarte negativă față de fostul președinte și starea în care se află în prezent. În baza acestei relative susțineri, partidul Visul Georgian s-a simțit încurajat să-și formeze propriile echipe de medici care de fiecare dată au pus la îndoială rapoartele medicilor americani și britanici despre starea de sănătate a lui Saakașvili. Ministrul georgian al justiției, Rati Bregadze, declara ieri într-un briefing de presă că ”ce vedem noi este de fapt rezultatul auto-mutilării lui Saakașvili, iar noi nu suntem responsabili de starea sa”.

Autoritățile georgiene însă nu mai pot ascunde ceea ce este de-a dreptul ostensibil: în pozele și mai ales imaginile video scurse în public în ultimele luni, precum și din participarea în regim public online a ex-președintelui Saakașvili ieri la judecata de apel pentru eliberarea sa pe motiv de sănătate, Saakașvili pare complet emaciat, o umbră palidă a individului robust, energic și pe undeva egotist care era odată. Acesta abia dacă mai poate să se ridice din pat și a slăbit cu cel puțin 50 de kg. în ultimele 6-7 luni.

Eliberarea lui Saakașvili dezbătută la nivel de instituții UE

Pe acest fundal, de mai multe luni are loc o campanie inițiată atât de familia sa, cât și de un grup internațional de politicieni, diplomați și europarlamentari pentru a-l elibera pe Miheil Saakașvili din detenție și pentru a-l salva de la moarte. Astăzi, de exemplu, în ședința plenară a Parlamentului European va fi dezbătută iarăși soarta lui Saakașvili.

Ce conferă și mai multă gravitate politică acestei campanii, este condiționarea eliberării lui Saakașvili pentru ca Georgia să mai poată spera că va  obține vreodată statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Diplomați americani și europeni nu ascund faptul că dacă guvernul georgian va cauza moartea lui Saakașvili, atunci Georgia își poate lua adio de la integrarea în UE. Această condiționare și condiționalitate, totodată, a fost codificată politic și în ultimele rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresul Georgiei în drumul spre obținerea de stat candidat.  

 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre detenția fostului președinte georgian Mihail Saakașvili