Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Olaf Scholz nu face decât să-i dea oxigen lui Putin”, spune premierul Poloniei

morawiecki.jpg

Premierul polonez Mateusz Morawiecki
Sursa imaginii: 
Facebook / Mateusz Morawiecki

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki crede că în Europa există o neîncredere tot mai mare față de Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina, relatează agenția germană de presă DPA, preluată de Agerpres.

"Aş spune că în urmă cu un an multe ţări aveau multă încredere în Germania", a declarat Morawiecki pentru ziarul german Bild într-un interviu publicat miercuri seară. "Acum această pendulă s-a mutat spre neîncredere. În special în familia de ţări central şi est-europene care sunt şi membre ale Uniunii Europene", a adăugat el.

Germania ar putea furniza mai mult sprijin pentru Ucraina, a spus el.

În acelaşi timp, el l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz că în continuare îl judecă greşit pe preşedintele rus Vladimir Putin:

"Vedem... că Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate, să gândească puţin într-un mod nou şi să sprijine Ucraina. Dar în acelaşi timp, ei - vreau să spun guvernul şi cancelarul în special - par să creadă în continuare că lucrurile ar trebui să decurgă ca până acum cu Rusia. Nu cred că va fi vreodată posibil cu acest regim cvasitotalitar", a mai spus Morawiecki în interviu.

Mateusz Morawiecki şi-a exprimat de asemenea scepticismul în legătură cu convorbirile lui Scholz cu liderul de la Kremlin.

"Cred că este ceva greşit.... nu face decât să-i dea oxigen lui Putin şi nu realizează nimic. Putin de fapt îşi îndeplineşte scopurile cu astfel de convorbiri, pentru că le arată poporului lui şi restului lumii: 'Uitaţi, sunt la mare căutare, toată lumea vrea să vorbească cu mine, totul depinde de mine'", a subliniat premierul polonez.

În ce privește livrarea de avioane occidentale de luptă Ucrainei, Morawiecki a spus că este deschis la trimiterea de avioane F16. "Dacă ar exista o decizie la nivelul NATO, aş fi pentru trimiterea acestor avioane", a spus el.