
Politică
Parlamentul R.Moldova a decis să prelungească starea de urgență pentru încă 60 de zile
parlament_50.jpg

Autoritățile susțin că necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea energetică, dar și cea națională.”Ultimele atacuri cu rachete ale Federației Ruse, având ca țintă infrastructura energetică a Ucrainei, au avut un impact negativ direct asupra securității energetice a țării noastre. La fel, războiul alimentează riscul afectării infrastructurii de transport de gaze naturale din Ucraina, fapt ce nu ar permite livrările de gaze naturale pe teritoriul acestei țări către Republica Moldova”.
Prelungirea stării de urgență va oferi și în continuare posibilitatea de a interveni prompt, în caz de necesitate, pentru luarea unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent în vederea aprovizionării țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea ordinii și securității publice și securității la frontieră, acordarea serviciilor medicale și sociale, accesul la educație și piața muncii a refugiaților din Ucraina, mai afirmă autoritățile moldovene.
În timp ce premierul Natalia Gavrilița vorbea despre necesitatea prelungirii stării de urgență în R.Moldova, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a venit cu o pereche de cătușe pentru șefa Cabinetului de Miniștri și i-a transmis mesajul "La Mulți Ani cu executare". ”Pentru toate infracțiunile și furturile comise în spatele așa-numitei Situații Excepționale, care au sărăcit oamenii țării, au închis televiziuni, au persecutat cetățeni și oameni de afaceri, membrii actualei guvernări și-au "rezervat" locuri în închisorile țării pentru mulți, mulți ani”, s-a arătat indignată Tauber.
Trebuie spus că, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au decis în decembrie 2022 să suspende licența de emisie, pe durata stării de urgență, pentru șase posturi tv, afiliate fugarului Ilan Șor, și care retrasmiteau propaganda de la Kremlin. Premierul moldovean, Natalia Gavrilița, preciza că ”decizia CSE are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”.
Precizm că, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.
Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, pe 8 august – cu încă 60 de zile și în octombrie 2022, pentru încă 60 de zile.