Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAEIE, Chișinău: ”Declarațiile lui Lavrov fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”

mfa_stairs_0.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

”Respingem categoric declarațiile lui Serghei Lavrov care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”. Este reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, după ce ministrul rus de Externe a declarat într-un interviu la un post rusesc de televiziune că ”Occidentul i-a pregătit Republicii Moldova rolul Ucrainei, iar președintele țării, Maia Sandu, aspiră la NATO și este gata pentru unirea Republicii Moldova cu România”. 

”Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”, afirmă purtătorul de cuvânt al Externelor de la Chișinău, Daniel Vodă.

Într-un comentariu al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene se arată că ”ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru”.

”Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, conchide MAEIE. 

Recent, mai mulți oficiali ruși au acuzat autoritățile R.Moldova că ar face jocul Occidentului, iar dacă țara va adera la NATO, riscă să ajungă în situația Ucrainei.  

Aflată la Davos, la Forumul Economic Mondial, șefa statului, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană în condițiile în care războiul declanșat în țara vecină Ucraina continuă. ”Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”, a declarat președinta R.Moldova pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.  

Șefa statului a menționat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei. ”Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din Republica Moldova și partidele pro-ruse pentru a da jos Guvernul, Parlamentul și Președinția și nu înseamnă că a renunțat. Dar până în prezent am reușit să menținem stabilitatea”, a punctat șefa statului.

Maia Sandu a vorbit în cadrul Forumului Economic Mondial, organizat în Elveția despre securitatea din Europa, în contextul agresiunii Rusiei față de Ucraina, precum și despre modul în care este afectată țara noastră. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția MAEIE privind declarațiile ministrului rus de Externe