Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este R. Moldova sub amenințare existențială? Pericolul vine mai mult din interior (expert)

putin-lavrov-ap21168049371097.jpg

Președintele rus Vladimir Putin și ministrul său de Externe Sergey Lavrov
Sursa imaginii: 
AP Photo/Patrick Semansky

Se întețesc amenințările - verbale - ale Rusiei la adresa Republicii Moldova. De data aceasta a fost rândul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Șeful diplomației ruse a afirmat că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea „rolul următoarei Ucraine", în timp ce Maia Sandu, „este pregătită, practic, pentru aproape orice, inclusiv pentru unirea cu România", relatează Hotnews, care citează Rador și TVR Moldova .

Nu este prima dată când Moscova acuză Chișinăul cu „repetarea scenariului ucrainean".

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, senatorul rus Andrei Klimov a amenințat Republica Moldova, dând de înțeles că problemele Ucrainei au început în 2014, după anunțarea planurilor Kievului de a adera la NATO. El a susținut că Moldova riscă să repete „politica sinucigașă" a liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat de la Moscova, camera inferioară a parlamentului rus, declara în 24 ianuarie pentru ziarul Vedomosti: "Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale".

Aceasta, în contextul în care președinta Maia Sandu a invocat posibilitatea renunțării la neutralitate, în contextul amenințării ruse.

Leonid Kalaşnikov, un alt influent membru al Dumei de Stat de la Moscova, a amenințat că „dacă Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale (...). Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, rapid, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor ţară, ar trebui să-şi amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi oficiale şi îşi respectă poporul. Iar ei (Moldova) au Găgăuzia (...) şi Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990", a declarat Kalaşnikov.

 

Întrebat dacă această retorică a Moscovei reprezintă o amenințare existențială pentru Republica Moldova, istoricul Armand Goșu, expert în probleme rusești și ale spațiului ex-sovietic,  a afirmat, în emisiunea "Decriptaj", că în acest moment principala provocare pentru Chișinău rămâne cea de ordin intern.

 

 

"Republica Moldova este amenințată, dar mi se pare că pericolul este mai mic acum decât era în primăvara anului trecut, din 24 februarie și până la recuperarea de către Ucraina a insulei Șerpilor și scufundarea crucișătorului Moskva.

Până atunci s-ar fi putut imagina un desant în zona Odesa care să amenințe direct, militar, Republica Moldova. Acum, e greu de imaginat că rușii, care s-au consolidat pe malul stâng al Niprului, vor reuși să traverseze Niprul, să recucerească Herson, să avanseze la Mikolaev, pe care n-au reușit să-l cucerească în martie anul trecut, să ajungă la Odesa și de acolo să amenințe spre Tiraspol și Chișinău.

De-abia atunci Republica Moldova ar fi cu adevărat în pericol. Altfel, Republica Moldova este amenințată de forțe politice interne. Vedem acum că țara este foarte infiltrată de forțe rusești. Și nu atât de rușii din Transnistria, ci de agentura  locală.

Pe mine mă îngrijorează altceva: că un procent foarte mare de moldoveni, din rațiuni pe care le pot înțelege și explica, pentru că am trăit acolo, printre ei, dar mai degrabă din motivații antioccidentale, au ajuns să devină admiratori ai lui Putin.

Astfel, în acest moment, o jumătate din societatea moldovenească, din electoratul de acolo, consideră că Putin are dreptate. Asta mi se pare teribil de îngrijorător. Și mai este ceva: în Republica Moldova există vreo 200.000 de cetățeni ruși. Oricând se pot transforma în coloana a cincea.

Riscurile sunt foarte mari, pentru că avem Deveselu în România, avem baza de la Kogălniceanu, chiar foarte aproape".