Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Klaus Iohannis anunță semnarea unui nou contract de furnizare de gaze cu Azerbaidjan

klaus_iohannis_8.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, la Baku, că Romgaz și Socar, companii controlate de statul român, respectiv guvernul din Azerbaidjan, vor semna vineri un nou contract de furnizare de gaze naturale azere.

”I-am mulțumit președintelui Aliev pentru demararea exportului de gaze suplimentare din Azerbaidjan către România de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur că mâine va fi semnat nou contract valabil în perioada 1 aprilie 2023- 1 aprilie 2024 între Romgaz și Socar”, a spus președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună cu președintele azer Ilham Aliyev.

”Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său”, a mai spus șeful statului.

Romgaz și Socar au semnat în 16 decembrie 2022 la București primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, ce permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României.