Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zetea (PSD), despre miniștrii PNL cu probleme: Vulnerabilitățile trebuie eliminate din Guvern

Insolventa Euroins Gabriel Zetea PSD plafonare RCA.jpg

Gabriel Zetea anunță soluțiile PSD pentru piața RCA
Gabriel Zetea anunță soluțiile PSD pentru piața RCA
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

PSD speră ca modelul de integritate pe care l-a impus în rândul propriilor membri să fie urmat în viitorul Guvern Ciolacu și de către PNL, declară la RFI vicepreședintele social-democrat Gabriel Zetea.

PSD a lansat în ultima vreme o serie de critici la adresa mai multor miniștri liberali: Lucian Bode, Cătălin Predoiu și Virgil Popescu. Întrebat dacă asta înseamnă că după rocada de la guvernare din luna mai este exclus ca viitorul premier Marcel Ciolacu să-i păstreze în funcție pe cei trei, Gabriel Zetea a răspuns: ”Vorbim despre o coaliție, în care fiecare partid are libertatea în a-și promova oamenii de partid. Noi ce spunem este că în interiorul PSD am instaurat standarde de integritate pentru cei care reprezintă partidul la cel mai înalt nivel, mai ales în interiorul Guvernului. Am spus nu o dată, dacă oameni asupra cărora planează suspiciuni de integritate, anchete de presă care arată, chiar și fără decizii ale instanțelor, arată niște probleme foarte mari, iar acei oameni reprezintă România în dosare importante, așa cum este de exemplu dosarul Schengen, acești oameni, acești miniștri, dacă ar fi membri ai PSD, n-ar mai fi făcut parte din Guvern”.

 

Stroe la RFI, despre criticile PSD: Unii au intrat în campanie electorală mult prea devreme

 

Reporter: Deci Marcel Ciolacu nu îi va accepta pe miniștrii liberali cu probleme în viitorul Cabinet?

Gabriel Zetea: Noi sperăm ca acest model de integritate pe care PSD l-a impus în rândul propriilor săi membri, în rândul pesediștilor, să fie urmat în noul Cabinet și de către PNL. E foarte dificil să vorbim despre o poziție de forță, o schimbare de strategie pe care România poate să o aibă în fața partenerilor europeni, atâta vreme cât în unul dintre cele mai importante ziare ale Europei, așa cum este Le Monde, apar articole de presă care vorbesc despre problemele de integritate ale unor miniștri care gestionează acest dosar important al României. Ar trebui să eliminăm aceste vulnerabilități din Guvernul României. Nimeni nu spune că acești oameni sunt vinovați, dar pot să facă un pas în lateral, până la momentul în care acuzațiile care li se aduc sunt dovedite într-un fel sau în altul în instanță, fără a aduce această presiune suplimentară din afară, o presiune care vine în urma activităților personale și nu ca și ministru, ne putem lipsi de această presiune la nivelul Guvernului, pentru ca Guvernul să poată să funcționeze mult mai bine.

 

Vasile Dîncu la RFI, despre rocada din mai: E loc de negocieri

 

Reporter: Ca să fie mai clar, PSD va cere oficial PNL-ului în coaliție să nu-i nominalizeze pe liberalii respectivi în viitorul Guvern Ciolacu?

Gabriel Zetea: PSD nu poate să ceară acest lucru, poate să dea un exemplu prin propria activitate, poate să facă acest lucru. Sigur, asta nu exclude faptul că evaluarea miniștrilor o face primul-ministru, așa cum și până acum, evaluarea miniștrilor a făcut-o Nicolae Ciucă și atâta vreme cât el ar fi avut o evaluare negativă în ceea ce privește un ministru PSD, venea într-o ședință de coaliție, discuta cu PSD, noi suntem oameni rezonabili și de bun simț și dacă nu poate să existe o legătură bună între primul-ministru și acel ministru PSD, s-a întâmplat și în cazul domnului Vasile Dîncu, PSD l-a retras pe acel ministru. La momentul în care Marcel Ciolacu va ajunge prim-ministru al României, sunt convins că va avea aceeași atitudine înțeleaptă, va face o evaluare, iar dacă acel ministru, din diferite motive, dar inclusiv cel legat de integritate, nu face față exigențelor pe care primul-ministru le are, va sta la masă cu PNL și vor identifica soluții.

 
Gabriel Zetea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre viitorul Guvern Ciolacu