
Politică
Protestatarii „Robin Hood” oferă energie școlilor, spitalelor și gospodăriilor cu venituri mici din Franța (analiză France 24)
Lucrătorii francezi din domeniul energetic se adună pentru a protesta în fața rafinăriei TotalEnergies din Donges, lângă Saint-Nazaire, Franța, pe 26 ianuarie 2023.

Printre spațiile care au beneficiat de energie gratuită se numărau sălile sportive publice, centrele de zi, bibliotecile publice, unele întreprinderi mici și case al căror curent fusese întrerupt.
Operațiunile „Robin Hood”, numite astfel după eroul popular englez care, fura de la bogați pentru a le da săracilor, au făcut parte dintr-un efort mai amplu de a forța guvernul să renunțe la planurile de creștere a vârstei de pensionare în Franța.
Furnizarea de energie gratuită era menită să „intensifice echilibrul de putere” în favoarea lucrătorilor în grevă, a spus Philippe Martinez, secretar general al GGT, una dintre cele mai mari confederații de sindicate din Franța. „[Este vorba de] a da înapoi energie celor care nu o au deloc pentru că nu își permit și de a o face gratuită pentru spitale și școli”.
Referirea la personajul englez a fost „potrivită”, a declarat Martinez miercuri pentru FranceInfo.
Protestul neconvențional vine în timpul unei crize legată de costul vieții în Europa, care în 2023 va duce la creșterea prețurilor la gaz și electricitate cu încă 15% în Franța, intensificând problemele pe termen lung. În 2021, un sfert din gospodăriile din Franța aveau deja probleme cu plata facturilor la energie.
„Am putea paraliza țara”
Între timp, grevele lucrătorilor în uzinele, rafinăriile, porturile și docurile din domeniul energiei, au redus de joi disponibilitatea energiei franceze cu 2 gigawați (GW) la trei reactoare nucleare, a arătat vineri dimineața tabelul de întreruperi al grupului nuclear EDF controlat de stat.
De asemenea, au avut loc greve în aproape toate porturile franceze, multe dintre acestea fiind complet blocate, a declarat federația națională pentru porturi și docuri a CGT. În timp ce lucrătorii TotalEnergies au întrerupt greva joi seară, alte greve pentru energie au continuat vineri.
Greva energetică urmează protestelor la nivel național din 19 ianuarie pentru reformele pensiilor propuse de guvernul președintelui Emmanuel Macron, care includ planuri de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Modificările ar duce, de asemenea, la încetarea unor planuri specifice de pensionare în companiile energetice naționale EDF și Engie, care permit unor lucrători să se pensioneze mai devreme.
În timp ce Macron a promis să continue reformele, care vor fi prezentate luni, pe 6 februarie, parlamentului, greviștii au spus că nu vor da înapoi.
„Scopul protestelor de astăzi este să arătăm că raportul de putere crește și că, dacă am dori, am putea paraliza țara”, a declarat Gwenaël Plagne, reprezentant CGT la o centrală termică din Cordemais, vestul Franței.
O a doua grevă națională, care include profesori, funcționari publici, lucrători din transport și alte sectoare a avut loc marți, 31 ianuarie.
„Vom continua”
Mai multe operațiuni „Robin Hood” sunt probabile. „Dacă guvernul nu își retrage reformele de pensionare, vom continua să oferim energie gratuită tuturor care nu au acces la tarife reglementate, fie că sunt instituții publice sau întreprinderi”, Frédéric Probel, secretar general al CGT, în Bagneux, din suburbiile Parisului, a declarat vinerea trecută pentru FranceInfo.
El a spus că în Paris și suburbiile orașului a fost furnizată energie gratuită pentru clinicile spitalelor, patinoare, piscine, licee, clădiri publice, iluminat stradal și încălzire. „Cel puțin are însemnătate și ajută publicul”, a adăugat acesta.
Planurile de furnizare sau de reducere a energiei pot deveni, de asemenea, mai țintite. Secretarul general al GCT Martinez a negat miercuri că oficialii sau anumite persoane ar putea fi tăiate de la alimentarea cu energie electrică, cu unele excepții. „Aș sugera că unii miliardari care cred că nu trebuie să creștem salariile și că totul merge bine în această țară ar merita să experimenteze cum e fără curent, la fel cum fac milioane de gospodării care se confruntă cu nesiguranță energetică”, a spus el.
Politicieni de frunte s-au declarat împotriva furnizării neautorizate de energie gratuită.
Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a descris miercuri protestele ca fiind „inacceptabile. Nu depinde de CGT să decidă prețurile”, a spus el pentru Europe 1. „Nu depinde de CGT să decidă cine ar trebui să plătească și cât. Este statul, interesul public, poporul francez prin reprezentanții lor [aleși]”.
Ministrul tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher, a declarat pentru France 2 că este probabil ca, în cele din urmă, tot contribuabilii să fie nevoiți plătească factura pentru utilizarea neautorizată a energiei electrice.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.