Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Cătălin Predoiu trebuie să-și dea demisia”, cer opt ONG-uri. Ovidiu Voicu: Acțiunile sale, lipsite de etică

Stelian Ion Catalin Predoiu minciuni.jpg

Cătălin Predoiu, acuzat de USR de ingerință într-un proces în desfășurare
Cătălin Predoiu, acuzat de USR de ingerință într-un proces în desfășurare
Sursa imaginii: 
gov.ro

Opt organizații neguvernamentale reunite în coaliția ”ONG-uri pentru cetățean” cer într-o scrisoare deschisă demisia ministrului Justiției. Ele îl suspectează pe Cătălin Predoiu de ingerință într-un proces aflat pe rol.

Reacția ONG-urilor vine după ce ministrul liberal Cătălin Predoiu a afirmat într-un interviu recent la Europa FM că soțul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu a fost achitat într-un dosar, deși verdictul încă nu fusese dat de instanță.

Ulterior, Cătălin Predoiu a prezentat oficial scuze și a susținut că nu a verificat informația, pe care o avea ”din surse neoficiale”.

Afirmațiile ministrului nu pot rămâne fără urmări, spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu: ”Solicităm demisia ministrului Justiției, domnul Cătălin Predoiu, din motive care au legătură cu lipsa de etică în acțiunile pe care le-a avut în ultimele săptămâni”.

L-am întrebat pe Ovidiu Voicu și de ce nu există o presiune publică mai mare în cazul Predoiu, precum și în cazurile de plagiat ale lui Lucian Bode și Nicolae Ciucă? De ce au semnat scrisoarea deschisă doar opt ONG-uri? ”Semnatarii acestei scrisori suntem grupați într-o coaliție care se cheamă ”Grupul ONG-uri pentru cetățean” și cumva, faptul că reprezentăm această coaliție reprezintă și numărul nostru, al celor care suntem acolo. Probabil că sunt și alte organizații, sigur sunt și alte organizații care sunt de acord cu acest lucru, dar dvs. aveți dreptate când spuneți că suntem o minoritate. Aici intrăm în niște legături importante între bani, politică și media, spre exemplu. Vedem că astfel de subiecte, plagiatul, posibila demisie a domnului ministru Predoiu nu apar la televiziunile de știri, aproape la nici una. În schimb, vedem cum partidele politice alocă sume consistente, netransparent, din bani publici, către aceleași televiziuni de știri. Cred că e o problemă mult mai profundă legată de controlul discursului public de către politică, în acest moment”, explică directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

 

Georgiana Iorgulescu, CRJ: Într-o țară normală, declarațiile ministrului Predoiu ar fi avut consecințe

 

APADOR-CH: Șase întrebări pentru ministrul Predoiu și CSM

 

 

Scrisoarea deschisă a ONG-urilor în cazul Predoiu:

 

În ultimele două săptămâni, am urmărit cu atenție și îngrijorare o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiției, dl. Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupție aflat în dezbaterea instanței.

Pe data de 18 ianuarie 2023, într-un interviu, dl. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a afirmat că sentința în dosarul dlui. Dan Hosu (soțul fostei procuroare-șefe DIICOT, Georgiana Hosu), ar fi de achitare. Însă Ministrul a făcut o greșeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie 2023.

A doua zi, pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a prezentat scuze publice, afirmând că aflase informația ”pe surse neoficiale”, dar fără a explica în ce situații ministrul justiției ajunge să discute ”neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanțelor, mai ales despre un dosar cu o mare încărcătură politică.

Ulterior, publicația G4Media a dezvăluit că tot pe 19 ianuarie, dl. Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiției cu una din judecătoarele din dosarul amintit, pe care o convocase sub motivația oficială a discutării prezenței magistratului de la Curtea de Apel București pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuși, rezultatul acestei selecții fusese comunicat public de către Guvernul României cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022.

Într-un răspuns către aceeași publicație, transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiției afirmă că decizia privind lista de candidați pentru judecător CEDO a fost luată în ședința de Guvern din data de 18 ianuarie 2023, ceea ce ar justifica convocarea doamnei judecător la minister pe 19 ianuarie.

Jurnaliștii G4Media au continuat investigația și au arătat, la data de 1 februarie, că nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda ședinței de Guvern din 18 ianuarie, comunicată public. Mai mult, pe pagina de Internet a Guvernului, a fost modificat anunțul cu privire la ședința din 19 octombrie 2022, astfel încât să nu mai includă memorandumul cu privire la CEDO. Totuși, informațiile au rămas în preluările de presă din ziua respectivă.

În aceeași zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că în data de 19 octombrie s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o ”eroare materială”. Iar în ședința din 18 ianuarie, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secțiunea actelor confidențiale. Guvernul nu a furnizat nicio explicație pentru secretizarea bruscă a documentului, deși acesta era public în octombrie.

Având în vedere faptele expuse mai sus, constatăm următoarele:

 

- Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiției, dl. Cătălin Predoiu, a avut acces la informații dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică.

- Dl. Predoiu nu a furnizat nicio explicație rezonabilă pentru ”sursele neoficiale” ale informațiilor sale.

- Coincidență sau nu, dl. Predoiu a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informații din dosar.

- Ministerul Justiției și Guvernul României au modificat informații din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de dl. Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză.

Considerăm că dl. Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție.

În aceste condiții, considerăm că dl. Predoiu este incompatibil moral cu poziția de ministru al Justiției și solicităm demisia sa imediată.

 

Organizații semnatare, membre ale Coaliției ONG-uri pentru Cetățean:

 

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

Funky Citizens

Miliția Spirituală

Asociația Respiro

Centrul FILIA

Asociația CIVICA

 
Ovidiu Voicu, despre solicitarea ONG-urilor ca ministrul Cătălin Predoiu să-și dea demisia