Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Maia Sandu ar obține un nou mandat de președinte. PAS, P.Șor și BECS, în Parlament, în cazul unor alegeri

maia_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor moldoveni. Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aceleași trei formațiuni care se află acum în Legislativ, ar obține cele mai multe voturi. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea, partidul pro-rus al fugarului Ilan Șor, dar și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Sunt datele celui mai recent sondaj al Centrului de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Research, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice ”WatchDog.MD”.

Potrivit sondajului, șefa statului, Maia Sandu, ar obține 36,1la sută din sufragii, fiind urmată de fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, cu 22,6 la sută, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. Totodată, pentru primarul capitalei, Ion Ceban, și-ar da votul aproape 11 la sută dintre cetățeni, iar liderul Partidului Șor ar obține peste 5 la sută.

Iar în cazul unui scrutin parlamentar, PAS ar acumula 23,4 la sută din sufragii, urmat la distanță mică de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cu 22 la sută. Partidul Șor ar ajunge în Legislativ cu peste 11 la sută din voturi. În jur de 20 la sută dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Sondajul include multiple întrebări care vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova. În mod special, se remarcă un impact încă foarte înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea, agresiunea rusă din Ucraina, relațiile internaționale și subiectele energetice. Sunt îngrijorătoare, în mod special, tendințele răspunsurilor privind cauzele războiului și atitudinile față de țara victimă a agresiunii.

Astfel, mai puțin de jumătate dintre respondenți au afirmat că Rusia și conducerea acesteia se fac vinovate pentru război. Totodată, 36 la sută dintre respondenți au numit Ucraina drept parte din conflict care are dreptate.

”Remarcăm păstrarea unui nivel înalt de suport pentru aderarea la Uniunea Europeană (54%) față de Uniunea Eurasiatică (24%)”, susțin autorii cercetării.

Sondajul realizat prin metoda CATI (interviu telefonic moderat de intervievator), a fost efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, în perioada 17-26 ianuarie 2023, pe un eșantion de 1001 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și mai mult, cu o marjă de eroare de +3,1%.