Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Energiei, despre embargoul pentru motorina din Rusia: Nu există motive de îngrijorare pentru români

virgil_popescu_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că duminică a intrat în vigoare un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, în principal, motorină. "Nu există motive de îngrijorare pentru români", a transmis, pe Facebook, Virgil Popescu.

 

„Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a anunțat ministrul Virgil Popescu, pe Facebook.


Sursa imaginii: 
Facebook/Virgil Popescu

Ministrul Energiei mai spune că România are destule rezerve de gaz pentru a trece iarna.

„În plus, în contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, vreau să știți că țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie”, a precizat Popescu.

Estimarea ministrului este că la finalul iernii, România va mai avea gaze în depozite. Pentru iarna următoare România avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea.