
Politică
Europa Plus: 30 de sârbi au fost condamnați de Belgrad pentru că luptă de partea Rusiei în Ucraina
wagner_serbia.jpg

„Sârbi și croați în războiul din Ucraina,” este un titlu din Deutsche Welle în limba croată. Publicația scrie despre recrutarea sârbilor de către formațiunea paramilitară rusă Wagner și că în mod cert, atât sârbi cât și croați luptă în Ucraina, „unii de partea rusă, ceilalți de partea ucraineană.”
„Imediat după atacul rusesc din 24 februarie 2022, în capitala Serbiei, Belgrad, au apărut imagini care celebrează această formațiune paramilitară.”
Videoclipurile distribuite pe rețelele sociale par să confirme că Wagner încă recrutează sârbi, deși acestora „le este interzis să servească într-o armată străină.”
„Cetățenii sârbi au participat activ la războiul din Ucraina de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014,” precizează Deutsche Welle.
„Ambasada Ucrainei în Serbia a estimat în 2019 că aproximativ 300 de persoane din Serbia luptau în Ucraina, toți de partea Rusiei. Potrivit autorităților, până acum au fost date 30 condamnări din cauza participării la războiul din Ucraina,” precizează Deutsche Welle în limba croată care adaugă că șeful Wagner neagă recrutarea în Serbia.
„Și președintele sârb, Aleksandar Vučić a condamnat public un anunț de recrutare pentru Grupul Wagner pe site-ul web al canalului sârb al mass-media de stat rusă Russia Today (RT), mesaj care a fost eliminat de atunci.”
„Croația, care este membră a Uniunii Europene și a NATO, sprijină pe deplin politica Uniunii Europene față de Rusia. În prima jumătate a anului 2022, canalele private de televiziune au difuzat interviuri cu zeci de persoane care s-au alăturat armatei ucrainene sau călătoreau în Ucraina pentru a face acest lucru. Neoficial, erau 70-80 de luptători ucraineni de naționalitate croată.”
„Puțini cetățeni croați s-au alăturat armatei ruse. Publicul a auzit doar de Mirela Jakupanec, care era angajată pe partea rusă în serviciul medical. Unele surse spun că este asistentă, altele spun că este medic. Declarațiile sale pro-ruse au fost raportate mai ales de portaluri care răspândeau știri false și propagandă de la Kremlin.”
Bosnia Herțegovina: Post TV amendat pentru instigare la omor
Face Television a fost amendată cu 7.700 de euro de Agenția de Reglementare a Comunicațiilor din Bosnia și Herzegovina pentru erori editoriale și pentru că unul dintre prezentatorii postului ar fi instigat la uciderea președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, scrie www.politika.rs.
Deși prezentatorul nu a folosit cuvântul „ucide” ci „înlocuiește”, „calmează” și „pacifică”, autoritatea bosniacă a stabilit că discursul „este o infracțiune gravă și a aplicat o amendă în valoare de 15.000 mărci bosniace,” precizează televiziunea de la Sarajevo citată de publicația din Serbia.
Face Television consideră că a fost amendată pe nedrept, iar prezentatorul în cauză a precizat încă o dată că nu a folosit cuvântul „ucide.”
Transparency International: Bulgaria, penultima cea mai coruptă țară din UE
„Bulgaria ocupă din nou unul dintre ultimele locuri în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene conform indicelui de percepție a corupției publicat recent de Transperancy international,” aflăm din bnr.bg.
Clasamentul pe 2022 cuprinde 180 de țări, prima fiind cea mai puțin coruptă – Danemarca, iar ultima – cea mai coruptă – Somalia.
Cu 43 de puncte la capitolul transparență, Bulgaria ocupă locul 72 în lume și 26 în rândul țărilor Europene, cea mai coruptă țară UE fiind Ungaria.
Potrivit directorului executiv al Transparency Internationa, Kaline Slavov, unul dintre motivele pentru care Bulgaria ocupă acest loc este criza politică persistentă din țară.
Au participat la Revista Presei Europa Plus:
Kristian Pintar, Croația
Emilija Šarovic, Serbia
Aleksandra Miladinova, Bulgaria
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei