
Politică
Natalia Gavrilița va participa la Reuniunea Consiliului de Asociere UE–R.Moldova
gavrilita.jpg

La Bruxelles, va fi examinată evoluția relațiilor Republicii Moldova – UE, cu accent pe dialogul politic și reforme; cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic, comerț, precum şi colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate.
Pe lângă subiectele din agenda bilaterală, în cadrul Consiliului de Asociere se va face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările regionale, inclusiv impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Soluționarea conflictului transnistrean va fi un alt subiect pe agendă.
În premieră, R.Moldova va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Totodată, premierul Natalia Gavrilița are la Bruxelles, mai multe întrevederi bilaterale cu oficiali din instituțiile europene.
Luni, la o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar UE pentru comerț, Natalia Gavrilița a afirmat că Republica Moldova este determinată să realizeze un program ambițios de reforme în economie, ceea ce va contribui la dezvoltarea afacerilor, va crea noi locuri de muncă și va genera mai multe venituri la buget.
Printre subiectele abordate în cadrul întrevederii cu comisarul Valdis Dombrovskis s-au numărat eliminarea cotelor tarifare și acces la piața unică, reducerea tarifelor de roaming dintre țările UE și Republica Moldova și aderarea la zona unică de plăți în euro.
În același timp, Natalia Gavrilița a solicitat lansarea dialogului economic și financiar cu UE, aderarea la Acordul privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA). În context, au fost examinate evoluțiile macroeconomice în Republica Moldova și UE și acțiunile pentru a îmbunătăți situația economică.
Vizita la Bruxelles a premierului moldovean vine la scurt timp după ce Comisia Europeană a făcut publică cea de-a doua parte a Opiniei pe marginea cererii de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit raportului, Republica Moldova este la nivel începător de pregătire în 12 domenii, un anumit nivel de pregătire înregistrează în 17 domenii, iar nivel moderat de pregătire în trei domenii.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, promite să fie ajustate planurile privind cele 33 de capitole ale acquis-ului comunitar, conform raportului analitic al Comisiei Europene publicat la 2 februarie 2023. ”Împreună cu toți colegii din Guvern, deja am trasat o bună parte din obiectivele de rigoare în proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul curent. Împreună am pornit aderarea la Uniunea Europeană, împreună vom reuși să aducem Moldova în UE”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
Din luna august, Republica Moldova, se află în faza de realizare a măsurilor necesare pentru realizarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene.
Amintim că, la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.