Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE: Ministrul de externe din Luxemburg Jean Asselborn a reiterat susținerea solidă a Marelui Ducat al Luxemburgului pentru aderarea României la Schengen

bogdan_aurescu.jpg

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a discutat luni la telefon cu omologul din Luxemburg, Jean Asselborn, care a reiterat susţinerea solidă a Marelui Ducat pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

 

 Potrivit unui comunicat al MAE, citat de Agerpres, ministrul de externe Jean Asselborn  a apreciat că România "este complet pregătită, și îndeplinește toate criteriile necesare, iar aderarea sa va contribui de manieră pozitivă la consolidarea proiectului european, a securităţii Uniunii, precum şi a Pieţei Unice". El a dat asigurări că ţara noastră "poate conta pe deplin, în continuare, pe Luxemburg pentru a susţine obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen în dialogul cu ceilalţi parteneri europeni".

Bogdan Aurescu i-a adus la cunoştinţă omologului său demersurile desfăşurate pe plan diplomatic de către România în vederea atingerii obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, în dialogul cu partea austriacă, cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi cu omologii din majoritatea statelor membre.

Şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa sporită a consolidării cooperării bilaterale în noul context geopolitic generat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a reiterat mulţumirile pentru decizia Marelui Ducat de a desfăşura un contingent de militari luxemburghezi în cadrul Grupului de Luptă al NATO din România, decizie care este în faza finală de aprobare. A fost, totodată, evocată disponibilitatea intensificării cooperării dintre forţele naţionale de poliţie.

Cei doi interlocutori au evaluat şi situaţia de securitate din Caucazul de Sud, în contextul desfăşurării misiunii civile UE de monitorizare la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan.

MAE aminteşte că până în prezent ministrul român a avut discuţii cu miniştri de Externe sau Afaceri Europene din 20 de state UE şi Schengen şi a primit mesaje din partea acestora, prin care a fost reconfirmat sprijinul activ privind aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie europeană