Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: ”SUA trebuie să înțeleagă că avem o șansă istorică de a învinge Rusia” (deputat polonez)

polonia_deputat.jpg

Radoslaw Fogiel, parlamentar PIS
Sursa imaginii: 
Facebook / Radoslaw Fogiel

”Îi vom conștientiza pe partenerii noștri americani asupra șansei istorice pe care o avem de a învinge Rusia și îi vom convinge să accepte aderarea Ucrainei la NATO”, a spus președintele comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Radoslaw Fogiel în timpul recentei vizite pe care a efectuat-o la Washington, transmite site-ul televiziunii poloneze TVN24.

O delegație a ”Triunghiului de la Lublin” (Polonia, Ucraina și Lituania) formată din parlamentari din cele trei țări a efectuat un turneu diplomatic în Statele Unite în cadrul căreia au avut mai multe întâlniri cu senatori și congresmeni din comisiile parlamentare pentru afaceri externe, finanțe și apărare națională, transmite sursa citată.

”Deși la summitul NATO de la București din 2008 s-a evocat perspectiva admiterii Ucrainei și a Georgiei în NATO, acest lucru nu s-a concretizat, pentru că Rusia a amenințat că lărgirea spre est NATO va duce la război. Iată că lărgirea nu a avut loc, dar Rusia oricum a declanșat războiul! Este, credem noi, momentul să luăm decizii mai curajoase...”, a spus parlamentarul polonez.

Împreună cu omologii săi din Lituania și din Ucraina, Zygimantas Pavilionis și Oleksandr Merezhko, Radoslaw Fogiel  a insistat în cadrul întâlnirilor cu politicienii americani asupra folosirii averilor oligarhilor ruși blocate în urma sancțiunilor pentru reconstrucția Ucrainei, dar și asupra necesității înființării unui Tribunal internațional care să judece crimele de război comise de la declanșarea invaziei ordonată de Putin în Ucraina.

De asemenea, parlamentarii din țările fostului bloc sovietic au pledat pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la NATO, în contextul în care următorul summit NATO este programat pentru luna iunie a.c., la Vilnius.

”Am încercat să-i convingem (pe americani – n.r.), pe de o parte, că rușii vor declanșa în curând o nouă ofensivă pentru a recâștiga teritoriile pierdute în septembrie anul trecut, dar și că, poate în primul rând, avem o șansă istorică de a învinge Rusia și de a elibera Ucraina, dacă ajutorul extern va fi rapid și decisiv”, a mai spus parlamentarul polonez.

 

Lituania: Donații record de la populație pentru Ucraina

Peste 5 milioane de euro s-au strâns săptămâna trecută în cadrul unei campanii de donații de la populație intitulată ”Radarom”, organizată de mai multe asociații non guvernamentale din Lituania în vederea achiziționării de radare antiaeriene care vor fi donate armatei ucrainene, transmite publicația 15 minute.

Vinerea trecută, în decurs de doar o oră (între 20.00 și 21.00) s-au strâns peste 2 milioane de euro, precizează sursa citată.

”Radarele pe care le vom achiziționa sunt de producție israeliană și, spre deosebire de radarele convenționale, sunt capabile să detecteze toate tipurile de obiecte zburătoare, indiferent de dimensiunea și viteza acestora. Aceste dispozitive vor contribui în mod esențial la distrugerea dronelor rusești”, a declarat unul din organizatorii colectei publice.

Campania va dura până la 24 februarie 2023, la aniversarea unui an de la declanșarea invaziei rusești, iar organizatorii speră să strângă până atunci cca 10 milioane de euro.

”În urmă cu aproape un an am fost cu toții extrem de șocați de știrea că un război feroce a izbucnit în Ucraina, afectând nu doar viețile ucrainenilor, ci și pe cele ale lituanienilor și ale tuturor europenilor. În tot acest răstimp am dat dovadă de o solidaritate extraordinară și sperăm să aniversăm un an de la începerea războiului cu o sumă colectată record”, au transmis organizatorii, printre care se numără asociațiile LRT, ”Blue/Yellow”, ”Liberty TV”, ”Fundația 1K” și ”Strong Together”

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Jakub Konieczny - Polonia

Brigita Misevičiūtė – Lituania

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 7 februarie 2023