Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alfred Simonis: E mult spus că Bode are probleme de integritate. PSD va vota împotriva moțiunii simple

Alfred Simonis PSD cota unica comasare alegeri.jpg

Alfred Simonis respinge cota unică de impozitare
Alfred Simonis respinge cota unică de impozitare
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

România nu are nevoie de o criză guvernamentală suprapusă peste conflictul de la graniță și peste situația economică în care se află, declară la RFI liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. El precizează că social-democrații nu vor susține moțiunea simplă care-l vizează pe ministrul de Interne, Lucian Bode (PNL), acuzat de plagiat.

Alfred Simonis spune că ”fiecare partid în parte are dreptul să-și evalueze miniștrii. Am adus aminte colegilor de la USR că atunci când premierul Cîțu l-a demis pe Ion Stelian, aceștia au fost foarte deranjați, spunând că fiecare partid are dreptul să-și susțină sau nu miniștrii și i-am întrebat de ce se așteaptă de la PSD să facă exact ceea ce-i deranja pe dânșii în urmă cu un an de zile. PSD-ul va vota împotriva moțiunii simple, considerând că rolul USR-ului este acela de a critica miniștrii și Guvernul, dar în nici un caz de a demite miniștri. O evaluare asupra fiecărui ministru trebuie făcută de partidele care i-au propus pe acești miniștri”.

 

Reporter: Dar PSD a criticat PNL-ul pentru faptul că-l menține în Guvern pe Lucian Bode, un ministru cu probleme de integritate. Aveți ocazia acum să-i dați un vot de blam în Parlament.

Alfred Simonis: Dvs. știți că un vot împotriva domnului Bode sau pentru moțiune nu înseamnă demisia sau demiterea acestuia imediat. Pe de altă parte, cred că e mult spus că domnul Bode are probleme de integritate. Sunt niște acuzații la care trebuie să răspundă, există mai multe comisii care au dat verdicte contradictorii și atunci ne putem întreba de ce să luăm în calcul doar ultimul verdict, de exemplu. Evident că domnul Bode trebuie să răspundă, fiecare ministru trebuie să răspundă atunci când este acuzat, însă într-un stat de drept și într-o lume democratică, atunci când ai o decizie finală a unei instanțe, fără nici un fel de cale de atac suplimentară, abia atunci poți spune că ai probleme de integritate sau alte tipuri de probleme (...). Nu cred că în acest context geostrategic, dacă vreți, cu conflict la graniță, situația economică în care ne aflăm, cu o inflație destul de mare, nu cred că o criză guvernamentală suprapusă peste acestea este ceea ce are nevoie România acum.

 

Ionuț Stroe la RFI: Acuzația de plagiat la adresa lui Lucian Bode este una politică

 

Reporter: Dar dacă Lucian Bode ar fi demis din funcție, nu ar fi automat o criză guvernamentală, va fi numit alt ministru și mergeți mai departe.

Alfred Simonis: Domnul Bode poate fi demis din funcție doar de către premier. Atunci, poate că într-adevăr, nu ar exista o criză guvernamentală, dar dacă partidul partener al coaliției ar vota împotriva secretarului general al celuilalt partid din coaliție sau al unui partid din coaliție, cred că acel moment ar crea o criză guvernamentală. De aceea, trebuie evaluată nu doar pe orgolii, nu doar pe speculă politică, dacă doriți, trebuie evaluată la nivel global această situație și nu putem să ne avântăm, să luăm decizii care ar arunca România într-o tensiune fără sens (...).

 

Reporter: Dar dacă dvs. spuneți că Lucian Bode nu are o problemă de integritate, atunci de ce l-a mai criticat PSD pe ministrul de Interne și de ce i-a mai reproșat PNL-ului că-l menține în Guvern?

Alfred Simonis: Eu nu am spus că nu are probleme de integritate, am spus că e mult spus, totuși că are, neavând un verdict final. Pe de altă parte, nu putem să ne ascundem de faptul că există o problemă de imagine, creată artificial, din punctul meu de vedere, creată cu o promovare intensă susținută de USR și în acest moment, din păcate, în loc să vorbim despre problemele reale pe care le avem cu toții, prioritățile pe care ar trebui să le avem cu toții, despre ceea ce am putea face împreună Putere și Opoziție, pentru a debloca mai multe dosare, că vorbim de jaloanele PNRR sau că vorbim de examenul Schengen, care se apropie din nou și anul acesta, cu toții discutăm de parcă ne-am fi transformat peste noapte în specialiști, în doctori, în evaluatori de doctorate, vorbim de lucrarea domnului Bode (...). Însă încă o dată vă spun, evaluarea pentru fiecare ministru în parte o face partidul care a susținut respectivul ministru, un deziderat pe care USR-ul l-a clamat și-l clamează în continuare numai când e vorba de dânșii.

 

UBB: Teza de doctorat a lui Lucian Bode este profund viciată. Reacția ministrului

 

Reporter: Dar aici vă întreb din nou, de ce îl critică PSD-ul pe Lucian Bode, în acest caz?

Alfred Simonis: În primul rând, nu văd unde-s criticile.

 

Reporter: Au fost mai multe luări de poziție ale unor lideri ai PSD de la centru și din plan local, care l-au criticat pe Lucian Bode și PNL-ul, pentru că-l menține în Guvern.

Alfred Simonis: Îmi pare rău, nu sunt la curent cu aceste discuții, eu n-am văzut niciunde un punct de vedere al PSD, un comunicat de presă al unuia dintre liderii marcanți ai PSD-ului, care să spună că domnul Bode trebuie să plece.

 

Reporter: Aveți oameni din eșaloanele doi și trei, care e de presupus că nu vorbesc de capul lor.

Alfred Simonis: E de presupus, dar de foarte multe ori, e normal ca într-un partid politic, oamenii să mai spună și ce cred dânșii, nu doar ce vrea partidul, de exemplu. Faptul că un coleg sau altul din Parlament sau din teritoriu are o poziție, în urma unor chestiuni poate personale cu ministrul de Interne sau în urma unor probleme pe care le constată dânșii, nu putem noi să le interzicem să aibă aceste puncte de vedere, însă totuși, atunci când vorbim despre poziția partidului, ar trebui să ne raportăm la ceea ce spun liderii partidului sau comunicatele de presă asumate de partid.