Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul ucrainean al apărării nu ar purta personal vina pentru achizițiile frauduloase de alimente și va fi mutat la un alt minister

ap23036496397386.jpg

Oleksiy Reznikov
Presă ucraina: Ministrul Oleksiy Reznikov, în vârstă de 56 de ani, este una dintre cele mai cunoscute fețe ale efortului de război al țării
Sursa imaginii: 
Associated Press

Se pregătesc schimbări la Ministerul Ucrainean al Apărării, dar nu vor avea loc numiri oficiale săptămâna aceasta, anunță o reprezentantă a formațiunii Slujitorul Poporului, citată de Suspilne Media. Presa ucraineană, dar și cea internațională a scris recent despre iminenta schimbare a ministrului apărării, Oleksiy Reznikov, pe fondul unui scandal de corupție în ministerul pe care îl conduce. Ministrul nu ar fi vinovat personal și ar urma să fie numit la cârma unui alt minister. Între timp, Ucraina se teme de o ofensivă rusă care ar marca un an de razboi.

Pe 21 ianuarie 2022, siteul Oglinda săptămânii din Ucraina a publicat un articol potrivit căruia, funcționari din Ministerului Apărării al Ucrainei participa la delapidarea fondurilor destinate achiziționării de alimente pentru Forțele Armate.

Articolul enumera câteva exemple: departamentul de achiziții a cumpărat ouă la prețul de 17 grivne, aproximativ 2,1 lei bucata, în timp ce prețul la magazinele din Kiev este de 7 grivne – 80 de bani bucata. Cartofii au fost cumpărați la prețul de 22 de grivne – 2,7 lei kilogramul, în timp ce la magazin costă un leu.

Ministerul Apărării de la Kiev a declarat inițial că „informațiile despre achiziționarea de alimente pentru armată la prețuri umflate sunt răspândite în scop de manipulare și sunt false. Instituția a raportat că efectuează un audit intern și pregătește materiale pentru ca SBU (serviciul de securitate al Ucrainei, n.r ) să efectueze o investigație cu privire la răspândirea informațiilor false cu bună știință,” scrie Suspilne Media.

La câteva zile după aceea, adjunctul ministrului a demisionat. Ministrul Oleksiy Reznikov „nu a fost acuzat personal de nici o faptă ilegală, din câte știm,” relatează Kyiv Post.

Adresându-se reporterilor duminică, Reznikov a spus că un audit intern al procedurilor de achiziții este în curs de desfășurare la Ministerul Apărării, adăugând că propriul departament anticorupție al ministerului „nu și-a îndeplinit” treaba și trebuie „repornit complet”.

„Stresul pe care l-am îndurat anul acesta este greu de măsurat cu precizie. Nu mi-e rușine de nimic,” a adăugat Reznikov potrivit Kyiv Post.

„Oleksiy Reznikov, în vârstă de 56 de ani, este una dintre cele mai cunoscute fețe ale efortului de război al țării și a jucat un rol cheie în obținerea armelor și sprijinului atât de necesare din partea aliaților vestici ai Ucrainei,” continuă jurnaliștii ucrainieni.

Șeful grupului parlamentar al formațiunii Slujitorul Poporului, David Arahamiya, a anunțat pe canalul său de Telegram, că Oleksiy Reznikov va fi transferat de la Ministrul Apărării, urmând a fi numit „ministru al industriilor strategice pentru a consolida cooperarea militaro-industrială în cadrul guvernului,” anunță Suspilne Media. În locul său va veni Kyryll Budanov, șeful serviciului de securitate al armatei ucrainiene. Nici una dintre aceste numiri nu ar urma se facă, însă, săptămâna aceasta.

Răspunzând întrebărilor Kyiv Post, ministrul apărării a declarat: „Conform deciziei președintelui și cu sprijinul parlamentului, oricine va fi ministrul apărării va primi sprijinul meu, sfaturi, consultări și îl voi prezenta acelor miniștri (internaționali) ai apărării cu care am relații și comunicări personale.”

Săptămâna trecută, Reznikov a spus că va continua să lupte pentru Ucraina „indiferent de statut sau poziție”.

Între timp, presa internațională scrie, citând responsabili de la Kiev, că Ucraina se așteaptă la o puternică ofensivă rusească pregătită pentru a marca un an de la începutul războiului.