Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă comentariile postate pe Facebook de președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, care susține că România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc

mae.jpg

Ministerul Român de Externe

Ministerul Afacerilor Externe anunță într-un comunicat că ”dezaprobă ferm” comentariile postate luni pe Facebook de Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, prin care acesta susține că  România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc. Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române.

Ministerul Afacerilor Externe anunță într-un comunicat că ”dezaprobă ferm” comentariile postate luni pe Facebook de Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, prin care acesta susține că  România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc.



”Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth (Fidesz) pe Facebook.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat in aceasta  dimineață la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române, se arata intr-un comunicat.  Ministerul Afacerilor Externe arată că legislația română consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

În ceea ce privește drapelul secuiesc, MAE arată că în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și, ca urmare, nici un însemn oficial specific.

Ministerul român de Externe arată că orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.

G4media amintește că UDMR a depus în 2020 un proiect legislativ ce ar permite ca steagul secuiesc să fie arborat legal lângă drapelul României. Proiectul a fost respins definitiv atunci de Camera Deputaților.

Premierul Viktor Orban,  dar și alți oficiali maghiari de rang înalt, cu fac în ultimii ani referire constant la simbolurile autonomiste ale populației de etnie maghiară din România, precum și la simboluri istorice revizioniste, precum harta Ungariei mari.