Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Varșovia se pregătește de o posibilă vizită a lui Biden în Polonia

biden.jpg

Joe Biden, presedintele SUA, la Casa albà, 11 ianuarie 2023.
Joe Biden, presedintele SUA, la Casa albà, 11 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
JONATHAN ERNST/REUTERS

De cel puțin o săptămână la Varșovia se discută despre o posibilă vizită a președintelui american în ajunul marcării unui an de la reînceperea invaziei rusești în Ucraina. Vizita ar avea o importanță politică și simbolică majoră, dar și potențiale consecințe importante în sfera politicilor militare ale SUA și chiar a Poloniei în relație cu Ucraina. Mai trebuie menționat și faptul că ultima vizită a lui Joe Biden la Varșovia a avut loc în martie anul trecut. O vizită la o distanță de, iată, 11 luni, ar proiecta Varșovia ca a treia cea mai importantă capitală europeană pentru SUA în prezent, pe lângă Berlin și Bruxelles.

 

Recenta vizită a doi înalți funcționari ai administrației prezidențiale și a Biroului Național pentru Securitate de la Varșovia, este vorba despre Marcin Przydacz și Jacek Siewiera, a generat discuții și speculații despre o posibilă vizită a lui Joe Biden în Polonia în viitorul apropiat. Conform media poloneze, Biden ar putea să viziteze Varșovia, și probabil orașul Rzeszów, acolo unde este amplasat hub-ul militar pentru Ucraina și 5000 de militari americani, în ajunul marcării unui an de la reluarea invaziei rusești în Ucraina. Vizita din Polonia ar putea fi urmată chiar și de o posibilă vizită la Lviv a președintelui american, sau cel puțin încă o întâlnire bilaterală cu președintele ucrainean pe teritoriul Poloniei în exact ziua marcării unui an de la invazia rusească.

Trebuie totuși să notăm că, în acest moment, vorbim doar de speculații sau ipoteze. E puțin probabil ca vizita să fie anunțată oficial mai devreme de orizontul zilei de 14 sau 15 februarie, sau chiar mai târziu. Mai trebuie luat în calcul un factor foarte important pe care nimeni nu-l poate controla în acest moment, și anume - o potențială ofensivă rusească majoră la exact un an de la începutul invaziei. Aceasta ar putea anula ipotetica vizită a lui Biden în Polonia. Dacă totuși vizita lui Biden va avea loc, atunci ne putem aștepta ca președintele american să ajungă în Europa în cadrul unui mini-turneu începând cu conferința anuală pentru securitate de la München pe 18-19 februarie. Dar, iarăși, suntem încă la nivel de speculații.

La ce ne putem aștepta în eventualitatea unei vizite? Un plan de pace a Casei Albe?

În mod cât se poate de evident, în prezent nimic nu poate fi mai convingător în relație cu Rusia decât argumentul militar, sau mai bine zis livrarea de armament în Ucraina. Ei bine, în prezent dezbaterea pe subiectul dronelor militare ofensive americane, a avioanelor F-16 și a rachetelor de rază medie de tip ATACMS (pană în 300 de km) sunt în top. Dar, trebuie să recunoaștem că pentru aceasta nu e nevoie ca președintele american să vină neapărat în vizită oficială la Varșovia sau altundeva în Europa.

Vizita ar putea avea mai întâi de toate o valoare politică-simbolică majoră, iar Biden ar putea să facă public la Varșovia un plan pentru pace. Evident un asemenea plan nu este făcut public fără a fi fost negociat în prealabil cu președintele Zelenski și administrația sa și chiar cu unii aliați NATO. Iar un punct cert de pornire ar fi planul pentru pace în 10 puncte, lansat de Volodâmâr Zelenski încă din noiembrie anul trecut la summit-ul G-20 din Bali, Indonezia. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul său rămâne un punct de referință pentru oricine își propune să contribuie la antamarea unui proces de negociere pentru orice plan de pace.

Așadar, dacă se va confirma vizita lui Biden în Polonia în viitorul apropiat, vizită de tristă aniversare a invaziei, atunci cel mai probabil vom asista la o vizită în care președintele american va ține într-o mână încă o listă cu armament suplimentar, și mai avansat față de cel livrat sau promis până în prezent, iar în cealaltă mână un plan pentru pace. Și desigur, mai rămâne de speculat dacă în cazul unei asemenea vizite, va avea loc și o întâlnire trilaterală Biden-Zelenski-Duda. În acest moment, din ce se vehiculează în public, șansele ca o asemenea trilaterală să aibă loc sunt încă destul de mici.