Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina a prelungit legea marţială şi mobilizarea generală

militari-ucraina.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Ministerului ucrainean al Apărării

Legea marţială din Ucraina, impusă din cauza invaziei ruse, a fost extinsă marţi de Parlamentul de la Kiev pentru alte 90 de zile, informează agențiile DPA și Agerpres.

 348 de parlamentari au votat marţi în favoarea celei de-a cincea extinderi a Legii Marțiale. Totodată, a fost extinsă şi mobilizarea generală. Aceasta înseamnă că bărbaţilor din Ucraina cu vârste între 18 şi 60 de ani, care sunt supuşi serviciului militar obligatoriu, le va fi interzis în continuare, cu câteva excepţii, să părăsească ţara. Regulamentul este valabil provizoriu până pe 20 mai.

Kievul luptă împotriva invaziei ruse deja de aproape un an. Rusia controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea anexată în 2014.

„În prezent, luptele din regiunile Vuhledar şi Artiomovsk (numele rusesc pentru Bahmut) se desfăşoară cu succes”, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Potrivit unor ofiţeri din cadrul serviciilor de informaţii britanice, ruşii nu înregistrează de fapt niciun progres. În Bahmut - oraş ce avea odată o populaţie de peste 70.000 de locuitori - au mai rămas doar câteva mii de oameni.