Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Joe Biden a enumerat în Discursul Privind Starea Națiunii problemele momentului și a conturat prioritățile următorului an

biden-starea-natiunii.jpg

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a rostit marți seară, 7 februarie 2023, tradiționalul Discurs Privind Starea Națiunii.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a rostit marți seară, 7 februarie 2023, tradiționalul Discurs Privind Starea Națiunii.
Sursa imaginii: 
site-ul Casei Albe

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a rostit ieri seară tradiționalul Discurs Privind Starea Națiunii. În spatele său, o figura familiară, vice- președinta Kamala Harris, lidera din oficiu a Senatului, dar și un personaj nou, adus de rezultatul parlamentarelor de anul trecut, președintele Camerei, Kevin McCarthy, desemnat în funcție după 15 tururi de scrutin cu prețul unor mari concesii făcute factiunii radical-trumpiene a majorității Republicane. Confruntat cu o opoziție obstrucționistă, cu scadențe bugetare cruciale și cu o situație internațională complicată și tensionată, șeful Executivului a enumerat cu franchețe, în 80 de minute, problemele momentului și a conturat prioritățile următorului an, printre ele consolidarea noului sistem de asigurări medicale, o taxa minimă impusă miliardarilor, cvadruplarea impozitului asupra unor tranzacții bursiere corporatiste, restricții asupra comercializării și portului de arme automate. "Agenda unității", cum a descris-o Joe Biden pe un ton optimist, are toate șansele să fie, în noul peisaj politic de la Washington, o agendă a discordiei.

Joe Biden prezidează o Americă în care diferența dintre realitate și perceptie este mai mare decât oricând.

"Rata șomajului este 3,4%, cea mai scăzută din ultimii 50 de ani. Am creat 800.000 de noi locuri de muncă în industria manufacturieră, cel mai accelerat ritm de creștere din ultimele patru decenii. Suntem acum țară cea mai bine poziționată economic din lume", a reamintit șeful Casei Albe.

Într-o perioada de avânt economic fără precedent, majoritatea americanilor rămân sceptici sau dezamăgiți. Conform unui sondaj Washington Post/ABC, 41% declară că situația lor economică s-a înrăutățit sub Biden, 6 procente mai mulți decât anul trecut și cel mai scăzut nivel din ultimii 36 de ani.

Un factor decisiv în această deteriorare perceptuală este inflația, care are multiple cauze - pandemia, războiul din Ucraina și consecințele sale energetice, infuzia investițiilor stimulative - dar într-o Americă fracturată politic Republicanii o accentuează pe ultima, învinuindu-l implicit pe actualul președinte. Aproape 2 mii de miliarde au fost pompate în economie, rezultatul fiind cea mai accelerată refacere din grupul G7 al marilor puteri industrializate dar și - în conjuncție cu alți factori - o inflație care a atins apogeul cvadri-decenal, 9,1% în iunie trecut, dar care se află acum la cota 6,5%. Creșterea de prețuri, care a afectat nu doar zonele tradițional-volatile, alimentele (11,4% anual în 2021-2022) și energia, ci și locuințele, asistența medicală, medicamentele pe rețetă, automobilele noi, apa, canalizarea și salubritatea, se află și ea pe o traiectorie descendentă.

Cifra roză a șomajului și adaosul record de locuri de muncă în mai toate sectoarele economiei (290.000 în noiembrie, 260.000 în decembrie și un record absolut, 517.000 luna trecută, la capătul a doi ani de creștere neîntreruptă), realizări incontestabile ale actualului Executiv, sunt obnubilate de mașină deformantă a mass-mediei partizane și nu pătrund suficient în conștiința populației. Rezultatul este că 60% dintre americani consideră, conform aceluiași sondaj Washington Post/ABC, că Joe Biden n-a făcut nici un progres în crearea de noi locuri de muncă. 62% ignoră și certele succese legislative ale Administrației în sferele infrastructurii, ecologiei și combaterii dereglării climatice, printre altele, opinând că în cei doi ani de mandat Joe Biden a realizat "nu prea mult, puțin sau nimic". Doar un american din trei îi dau notă "suficient sau foarte bine". Și în această sferă evaluativă se manifestă un dramatic clivaj politic: 77% dintre Democrați se declara mulțumiți sau entuziasmați de realizările șefului Casei Albe, dar numai 32% dintre independenți și 7% dintre Republicani.

E o problema majoră pentru Joe Biden, care dă toate semnele că dorește un al doilea mandat.

Innegurându-i perspectivele, de asemenea, elanul investigativ cu iz revanșard al majorității Republicane din Cameră - majoritate ținută în șah de extrema dreaptă obstrucționistă - incertitudinea economică, umbră nerisipită total a recesiunii, tensiunile internaționale într-o atmosfera de Război Rece pe multiple fronturi, și Ucraina.

"Invadarea Ucrainei de către Putin a fost o încercare epocală, un test pentru America, pentru întreaga lume: ne vom ridica în apărarea principiilor fundamentale, a suveranității, pentru dreptul popoarelor de a trăi fără teamă tiraniei, pentru apărarea democrației? Un an mai târziu avem răspunsul. Da, ne-am ridicat. Am făcut ce America face de obicei: am condus, am unit țările NATO, am creat o coaliție globală împotriva agresiunii lui Putin".

50% dintre Republicani (în comparație cu 18% în aprilie anul trecut) sunt de părere că Administrația exagerează cu ajutorul pentru Ucraina, părere împărtășită de 30% dintre independenți. În tabăra partinică a președintelui, cei care cred că dozajul este corect reprezintă doar 58%.

Nu totul este pierdut pentru octogenarul cvasi-candidat oficial în 2024. Are noroc cu adversarii, ale căror pasiuni investigative sunt judecate aspru, ca simplu joc politicianist, de 56% dintre americani. Ce-i drept, 68% din participanții la sondajul Washington Post/ABC au "puțină sau nici o încredere în Joe Biden", dar neîncrederea este mai mare în președintele Camerei, Kevin McCarthy și în aleșii Republicani - 71 și respectiv 72%.

Favorabilitatea șefului Executivului este astăzi la cota 43%. Faptul nu-i alarmant în sine. Și popularitatea lui Barack Obama era, în aceeași perioadă a primului său mandat, sub 50%. Istoria dă și alte motive de optimism, dacă actualele tendințe economice se prelungesc. Toți președinții americani ai epocii moderne, de la Dwight Eisenhower la Obama, care au candidat la realegere pe un fundal de progres economic, au câștigat.

În pofida incertitudinilor, istoria are toate șansele să se repete.

 
Corespondentul RFI Radu Tudor despre Starea Natiunii 2023