
Politică
Europa Plus: „R. Moldova tot mai bună pentru străini și mai străină pentru moldoveni?”
pasaport_moldova.jpg

„R. Moldova tot mai bună pentru străini și mai străină pentru moldoveni?” titrează Ziarul de Gardă, care analizează datele guvernamentale din 2022 potrivit cărora, peste 10 mii de persoane (cu 50% mai mult față de 2021) au obținut cetățenie moldovenească anul trecut.
„Mai mult de jumătate dintre ele sunt din Rusia (6 mii de persoane,) urmate de peste 2 mii de locuitori ai regiunii transnistrene și de alte 2 mii de persoane – cetățeni ai Ucrainei. Și asta în timp ce R. Moldova pierde anual circa 45 de mii din cetățenii ei. 1,5 milioane de oameni au emigrat din R. Moldova de la independență încoace,” scriu jurnaliștii moldoveni.
„Eu cred că majoritatea rușilor care vin încoace sunt cei care încearcă să evite mobilizarea pe front. Și R. Moldova nu este singura destinație în acest sens. E vorba de un milion de oameni care au părăsit Rusia pe acest motiv. R. Moldova, așa cum este – mică, săracă, social nu prea bine aranjată, este, oricum, preferabilă unei Rusii prinsă în război.
În cazul ucrainenilor, situația e și mai gravă. Moldova pentru ei este un refugiu… Plecarea moldovenilor e clară și ea: ei nu pot să-și găsească aplicare în propria țară și sunt nevoiți să caute o viață mai bună după hotare. În 30 de ani R. Moldova nu s-a constituit într-un stat viabil, care și-ar ține cetățenii aproape și asta e un semn foarte prost,” spune Anatol Țăranu, analist politic.
Raport favorabil al Comisiei Europene pentru aderarea Georgiei
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pavel Herchinskii, felicită guvernul de la Tilisi pentru publicarea unui raport foarte bun al Comisiei Europene privind aderarea țării la UE, aflăm din 1tv.ge.
Potrivit diplomatului european, raportul descrie gradul de pregătire al Georgiei în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană în 33 de sectoare diferite. Raportul a fost întocmit pe baza unui chestionar completat de autoritățile georgiene, care a fost trimis la Bruxelles vara trecută.
„Din 2012, țara noastră, guvernul a făcut mulți pași pe această cale grea. Bineînțeles, mai sunt provocări și astăzi, mai sunt pași de făcut pentru care guvernul nostru își exprimă deplina disponibilitate, așa încât să putem deveni membru al familiei numită Europa cât mai repede posibil,” a declarat primarul capitalei Tbilisi, Kakha Kaladze.
Ucraina cere CIO să nu primească la competiții sportivi ruși și beloruși înainte de sfârșitul războiului
Parlamentul ucrainean cere Comitetului Internațional Olimpic „să-și schimbe poziția cu privire la posibilitatea de a admite sportivi ruși și beloruși,” scrie Suspilne Media.
La sfârșitul lunii ianuarie, CIO și-a anunțat intenția de a reintegra sportivii ruși și beloruși în competițiile sportive. În apelul parlamentului ucrainean se cere interzicerea participării acestora până la sfârșitul războiului și după ce Rusia va plăti Ucrainei daunele cauzate de invazie.
Au participat la Revista Presei Europa Plus
Cristina Cătănoi, Republica Moldova
Lilia Bila, Ucraina
Nana Kokochashvili, Georgia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei