Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a sosit în Marea Britanie unde va avea convorbiri cu prim ministrul Rishi Sunak și se va adresa parlamentului britanic

sunak_zelenski.jpg

Rishi Sunak și Volodimir Zelenski
Rishi Sunak l-a întâmpinat pe Volodimir Zelenski care face a doua vizită în străinătate în ultimul an după cea din Statele Unite
Sursa imaginii: 
Facebook Rushi Sunak

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a fost întâmpinat de prim ministrul britanic Rishi Sunak, cu care va avea convirbiri și apoi se va dresa parlamentului britanic. Este a doua vizită în străinătate a liderului de la Kiev după declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei acum aproape un an, după cea din SUA.

Premierul Sunak l-a întâmpinat pe președintele Zelenski la aterizarea sa în Marea Britanie. După ce cei doi lideri au sosit la reședința oficială a prim ministrului britanic de la numărul 10 Downing Street, ei se vor deplasa la Palatul Westminster unde liderul ucrainean se va adresa membrilor celor două camere ale parlamentului britanic.

"Regatul Unit a fost unul dintre primii care a venit în ajutorul Ucrainei. Iar astăzi mă aflu la Londra pentru a mulțumi personal poporului britanic pentru sprijinul lor și premierului Rishi Sunak pentru conducerea sa." a declarat președintele Zelenski pe Instagram.

"Vizita președintelui Zelenski în Marea Britanie este o dovadă a curajului, a determinării și a luptei țării sale și o mărturie a prieteniei de nezdruncinat dintre cele două țări ale noastre", a declarat premierul Sunak în comunicatul oficial dinaintea vizitei.

Președintele Zelenski va vizita trupele ucrainene care se antrenează în prezent în Marea Britanie. Biroul premierului Sunak a anunțat planuri de extindere a antrenamentelor pentru Forțele Armate ale Ucrainei pe mare și în aer - inclusiv piloți de avioane de luptă și pușcași marini - și de accelerare a furnizării de echipamente militare.

Marea Britanie a fost una dintre țările care a furnizat un sprijin militar important Ucrainei în războiul împotriva Rusiei iar fostul premier Boris Johnson a vizitat Ucraina după izbucnirea conflictului pe 24 februarie 2022.