Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Londra, cere avioane de luptă într-un discurs în parlamentul britanic

zelenski_in_parlamentul_britanic.jpg

Volodomir Zelenski în parlamentul britanic
Volodomir Zelenski s-a adresat parlamentarilor britanici la Westminster Hall, cea mai veche parte a clădirii parlamentului
Sursa imaginii: 
BBC

Într-un discurs adresat parlamentarilor britanici la Londra, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Marii Britanii avioane de lupte pentru contracararea agresiunii rusești împotriva țării sale. Președintele Zelenski se află într-o vizită surpriză în Marea Britanie, unde s-a întâlnit cu premierul Rishi Sunak și se va întâlni și cu regele Charles al III-lea.

Într-un discurs rostit în limba engleză la Westminster Hall, cea mai veche parte a clădirii parlamentului de la Londra care a supraviețuit vicisitudinilor istoriei, președintele Zelenski a făcut apel la întregul său talent oratoric pentru a sublinia legăturile dintre Ucraina și Marea Britanie și importanța ajutorului dat în războiul împotriva Rusiei.

Pe parcursul întregului său discurs, liderul de la Kiev a prezentat lupta Ucrainei împotriva Rusiei ca o luptă pentru apărarea valorilor democratice și a ordinii internaționale bazate pe drept și a spus că înfrângerea agresiunii rusești va duce la o nouă ordine în care toți cei care încalcă frontierele recunoscute vor fi pedepsiți.

"Rusia va pierde", a spus președintele Zelenski sfidător. "După ce vom câștiga împreună, orice agresor va ști ce îl așteaptă dacă atacă ordinea internațională. Orice agresor va pierde", a spus el parlamentarilor britanici, adăugând că "victoria va schimba lumea și aceasta este o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp".

Președintele Zelenski a lăudat în repetate rânduri ajutorul dat de Marea Britanie Ucrainei chiar de dinaintea invaziei rusești din 24 februarie 2022 și după ce i-a mulțumit premierului Sunak, i-a mulțumit și fostului premier Boris Johnson, acum simplu deputat, pentru faptul că a văzut pericolul rusesc înaintea altor lideri internaționali.

Liderul ucrainean a comparat lupta țării sale împotriva invadatorilor ruși cu lupta Marii Britanii din cel de-al doilea război mondial împotriva Germaniei naziste și l-a menționat pe liderul de atunci Winston Churchill, ceea ce a dus cu gândul la o posibilă comparație cu propriul său rol în acest război.

Dar discursul său a avut și o țintă concretă. După ce a mulțumit Marii Britanii pentru decizia de a livra 14 tancuri Challenger armatei ucrainene, președintele Zelenski a cerut și livrarea de avioane de luptă care să contracareze amenințarea permanentă a aviației rusești împotriva militarilor, civililor și infrastructurii din Ucraina.

"Avioane de luptă pentru Ucraina", a spus el. "Aripi pentru libertate". Președintele Zelenski, care ulterior a fost primit de Regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham, a remarcat că monarhul britanic este un pilot militar calificat. "Regele este un pilot al forțelor aeriene", a spus Zekensky, iar "în Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege". El a încheiat discursul "Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Rege", referindu-se la monarhul britanic, și "Slava Ukrainî" - "Glorie Ucrainei!".

Pe parcursul vizitei, președintele Zelenski se va întâlni și cu piloți ucraineni antrenați de forțele aeriene britanice. Până acum Marea Britanie a antrenat circa 10.000 de militari ucraineni și a pus la dispoziție ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari.