Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Armenia cere UE să impună sancțiuni drastice Azerbaidjanului

nagorno_karabach.png

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Comunitatea europeană trebuie să impună sancțiuni drastice Azerbaidjanului, pentru a opri procesul de purificare etnică pe care această țară l-a declanșat în Nagorno Karabach, și mai ales să se țină de promisiunile pe care le face, a declarat președintele Republicii Artsakh (enclavă armeană în regiune – n.r.) Ruben Vardanian.

Într-un interviu acordat recent ziarului spaniol El Pais, citat de publicația armeană aravot.am, el spune că ”Sunt aproape două luni de când Azerbaidjanul a încercuit Artsakh iar supraviețuirea populației armene de aici depinde acum exclusiv de ajutoarele Crucii Roșii și ale ”căștilor albastre” rusești... Baku folosește acum aceleași metode ca cele din timpul blocadei Berlinului din 1948-1949, sau ca cele folosite de sârbi la Sarajevo, în anii 1992-1996...

Obiectivul Azerbaidjanului este de a-i forța pe oameni să accepte conducerea de la Baku și asta prin blocadă, deportări forțate și purificare etnică. Comunitatea europeană trebuie să impună sancțiuni drastice. Suntem o republică democratică și nu vrem să facem parte dintr-o dictatură care nu-și respectă nici proprii cetățeni”, a spus Vardanian.

”Problema Uniunii Europene este că promisiunile ei nu sunt urmate de fapte și asta probabil din cauza petrolului și gazelor naturale pe care le primește în condiții foarte favorabile din Azerbaidjan”, a mai adăugat el.

 

Azerbaidjan : 11 oameni vii scoși de sub dărâmături în Turcia de salvatori azeri

Echipa de salvatori trimisă în Turcia de Ministerul pentru Situații de Urgență din Azerbaidjan a scos de sub dărâmături 11 persoane în viață, precum și 20 de trupuri neînsuflețite, în cadrul mai multor intervenții în provincia Kahramanmaras, după cele două cutremure care au lovit țara luni, transmite agenția azeră de știri Azertac.

Echipa de salvatori azeri include și personal din cadrul Serviciului de stat de protecție împotriva incendiilor, precum și din Serviciul special de salvare din cadrul ministerului apărării.

”Ne-am instalat un cartier operațional aici în Turcia. Ne facem datoria cu succes 24 de ore din 24 și suntem capabili să facem față oricăror provocări”, a declarat șeful Serviciului de stat de protecție împotriva incendiilor, general maior Fuzuli Asadov.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a decis marți trimiterea unui număr suplimentar de 227 de salvatori în Turcia, care vor contribui la eliminarea consecințelor cutremurelor și la eficientizarea operațiunilor de salvare și ajutor, mai amintește sursa citată.

 

Kazakhstan : Sprijin pentru Turcia

Autoritățile din Kazkhstan au trimis în Turcia o echipă de 41 de persoane formată din medici, pompieri și salvatori însoțiți de câini, precum și vehicule și alte echipamente pentru a participa la operațiunile de salvare care au loc în urma cutremurelor de luni care au devastat țara, transmite tengrinews.kz.

Echipa dispune de provizii și medicamente care îi pot asigura autonomia timp de două săptămâni, a declarat vice pim ministrul pentru situații de urgență, Ibragim Kulshimbayev.

Avionul special care a decolat spre Turcia avea de asemenea la bord echipamente hidraulice pentru spargerea betonului, dispozitive speciale de iluminat, corturi militare, un terminal pentru comunicații prin satelit și alte echipamente speciale pentru situații de urgență.

Președintele țării, Kassym-Jomart Tokayev a transmis condoleanțe omologului său turc în cadrul unei convorbiri telefonice și a promis că va face tot ce este posibil pentru a ajuta Turcia, care pentru Kazkhstan reprezintă o ”țară soră”, precizează sursa citată.

 

Turcia : Ajutoare umanitare (neguvernamentale) din SUA

Kituri de prim ajutor, alimente, îmbrăcăminte și pături în valoare de cca 10 milioane de euro au fost trimise în Turcia de organizația nonguvernamentală americană Global Empowerment Mission, pentru victimele celor două cutremure de la începutul acestei săptămâni, transmite agenția de știri turcă Anadolu.

”Colaborăm strâns cu Ambasada Turciei la Washington și cu Consulatul turc din Miami. Strângem fonduri și bunuri din donații făcute de cetățeni americani obișnuiți. Nu e deloc ușor, mai ales când e vorba de o țară ca Turcia...”, a declarat Mubashir Kazi, reprezentant al Global Empowerment Mission, cetățean american de origine pakistaneză.

Consulatele Turciei din Miami, Houston, Boston, Chicago și Los Angeles continuă acțiunile de strângere de fonduri și materiale pentru victimele cutremurelor.

Pe de altă parte, ONU a anunțat un ajutor umanitar în valoare de 25 de milioane de dolari pentru Turcia.

”Vrem să-i ajutăm și pe refugiații sirieni din provinciile turcești afectate de dezastru, dar și pe gazdele lor. Sunt cca 1,7 milioane de refugiați sirieni în regiunile afectate de cutremure. Vom face tot ce vom putea și tot ce ne va permite guvernul Turciei să facem pentru ei...”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Anahit Safaryan - Armenia

Sona Rustamova - Azerbaidjan

Aiya Kessikbayeva - Kazakhstan

Șura Ata – Turcia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 9 februarie 2023