Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel public al ONG-urilor pentru alegerea responsabilă a președintelui AEP

Apel public ONG alegere responsabila presedinte AEP.jpg

Septimius Pârvu cere Parlamentului să aleagă în mod transparent noul șef al AEP
Septimius Pârvu cere Parlamentului să aleagă în mod transparent noul șef al AEP
Sursa imaginii: 
Facebook/Septimius Pârvu

Viitorul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) trebuie ales în mod responsabil. Iată ce solicită mai multe organizații neguvernamentale, care fac un apel public în acest sens, după demisia lui Constantin Mitulețu Buică.

ONG-urile cer Parlamentului să numească la conducerea AEP o persoană competentă, neutră politic și cu un grad înalt de integritate, spune la RFI coordonatorul de programe de la Expert Forum Septimius Pârvu: ”La ce ne gândim prin responsabilă? Pe de o parte, să nu fie o numire politică și să fie o numire a unei persoane care poate să asigure conducerea instituției, mai ales în contextul anului 2024, cu un grad cât mai înalt de integritate. Nu vrem să mai vedem tot felul de investigații prin presă sau dosare penale, ci mai degrabă vrem să vedem potențialul AEP, există desigur un potențial, sunt foarte multe lucruri bune care s-au făcut acolo, însă în ultima vreme, din păcate, credem că partea mai degrabă publică a fost legată de aceste scandaluri”.

Septimius Pârvu cere Parlamentului transparență în numirea viitorului șef al AEP: ”De regulă, aceste numiri se fac cu viteză. Mandatul actual se va termina pe 13 februarie, legea nu este foarte clară în privința unor termene, dar chiar dacă va exista o grabă în a numi o persoană, credem că ar trebui ca tot acest proces să fie public, cum avem în cazul miniștrilor și apropo, președintele AEP are un statut echivalat celui de ministru, să avem dezbateri în Parlament, să vedem dacă există interviuri. Cred că putem să ne gândim un pic mai departe chiar la ideea de management eficient, am vrea să vedem la ce se gândește următoarea persoană, ce ar vrea să facă din AEP, ca un plan de lucru, sunt niște lucruri de minim bun simț”.

Apelul public al ONG-urilor poate fi citit aici: https://putereaacincea.ro/apel-public-pentru-alegerea-responsabila-a-presedintelui-aep/

 
Septimius Pârvu, despre alegerea responsabilă a viitorului șef al AEP