Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Klaus Iohannis preferă să deschidă doar un ochi în cazul plagiatului lui Bode

cristian_preda_klaus_iohannis_plagiat_bode.jpg

Cristian Preda crede că președintele Klaus Iohannis nu a tranșat cazul de plagiat al lui Lucian Bode
Cristian Preda crede că președintele Klaus Iohannis nu a tranșat cazul de plagiat al lui Lucian Bode
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Președintele Klaus Iohannis se ferește să tranșeze situația legată de plagiatul lui Lucian Bode. Iată ce spune la RFI decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, după ce șeful statului a afirmat într-o primă reacție pe acest subiect că e o problemă care trebuie luată foarte în serios. Președintele se așteaptă la o rezolvare, până la rocada premierilor din luna mai.

Cristian Preda observă că președintele Klaus Iohannis nu pare hotărât să rezolve prea curând situația legată de plagiatul ministrului de Interne, Lucian Bode: ”În primul rând, aflăm că analiza făcută tezei lui Bode a ajuns și la Palatul Cotroceni. Și Emilia Șercan și eu am scris din octombrie-noiembrie despre aceste lucruri. De altfel, Universitatea din București e vecină cu Palatul Cotroceni, dar iată, a fost nevoie de mai bine de două luni pentru ca președintele să afle ce e cu teza lui Bode. Pe de altă parte, dacă a înțeles că Bode a plagiat, președintele nu pare hotărât să împingă PNL-ul către o decizie urgentă, pentru că le-a mai lăsat membrilor PNL câteva luni, a vorbit despre momentul celebrei schimbări de premier, ca termen, până când sau când, a precizat tot dumnealui, Bode ar fi sancționat. Mi se pare că este un deserviciu făcut și partidului, dar este un deserviciu făcut universităților românești (...). Iată că președintele nu-i crede pe universitari și nu spune: atâta timp cât universitarii au constatat că la UBB au greșit să-i dea teza, respectiv la Universitatea din București au văzut că sunt mari probleme cu această teză, dânsul preferă să deschidă doar un ochi, nu i-a deschis pe amândoi, ca să tranșeze lucrurile”.

 

Klaus Iohannis, despre plagiatul lui Bode: Sunt probleme care trebuie luate foarte în serios

 

Cristian Preda crede că ”președintele ar trebui să sprijine autonomia universităților și să împiedice această cotropire a spațiului universitar de către politicieni care vor să-și pună în CV un doctorat furat”.

 
Cristian Preda, despre declarațiile lui Klaus Iohannis privind plagiatul lui Lucian Bode