Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski la Bruxelles: Rusia încearcă să anihileze valorile europene

ap23040388509268.jpg

Zelenski in Parlamentul European
Discursul președintelui ucrainean a fost ovaționat îndelung.
Sursa imaginii: 
Associated Press

Președintele ucrainean a descris Rusia ca fiind cea mai „anti-europeană forță din lume,” relatează Mediafax.  „Valoarea vieților umane a fost distrusă în Rusia. Pentru autoritățile de acolo, nimeni nu mai are valoare, în afară de cei care se află la Kremlin și care au la inimă portofelele lor.” „Cei 140 de milioane de cetățeni ruși sunt, pentru liderii Rusiei, doar niște corpuri  capabile să poarte arme pentru Rusia,” a spus Volodimir Zelenski.

El a mulțumit UE pentru abordarea sa „principială și energică" în susținerea Ucrainei” și a făcut un apel pentru ca țara sa să devină parte a Uniunii Europene. „Vrem să ne întoarcem acasă, în Europa”, a declarat Zelenski.

Acesta a subliniat că Ucraina împărtășește valori cu Europa, mai degrabă decât cu Rusia, despre care a spus că încearcă să ducă Ucraina înapoi în timp. În același timp, președintele le-a spus parlamentarilor europeni că Rusia vrea să întoarcă Europa la xenofobia din anii 1930 și 1940. „Răspunsul pentru noi la acest lucru este nu”, a spus președintele ucrainean. „Noi ne apărăm. Trebuie să ne apărăm”.

Volodimir Zelenski a fost îndelung ovaționat în picioare înainte de a începe să vorbească în fața adunării.

Înainte de a lua cuvântul, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut apelul Ucrainei pentru mai multe arme, spunând: „Cunoaștem sacrificiul pe care poporul dumneavoastră l-a îndurat pentru Europa și trebuie să îl onorăm nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte”.

Oficialul european a declarat că acest lucru ar trebui să includă „avioanele de care aveți nevoie pentru a proteja libertatea pe care prea mulți au luat-o de bună".