Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski și arta argumentării inverse

screenshot_20230209_123545_chrome.jpg

UE 27 Ucraina
UE 27 plus Ucraina: portret european la Bruxelles
Sursa imaginii: 
EU Council

Intr-o vizită istorică la Bruxelles, Volodimir Zelenski le-a explicat europenilor că este în interesul lor să susțină Ucraina economic, politic și mai ales militar.

Volodimir Zelenski nu se dezminte şi devine limpede că este extrem de bine sfătuit. Spre deosebire de liderii tuturor țărilor candidate la aderarea UE (prezente sau trecute), el spune că UE are nevoie de Ucraina și nu invers. 

Aflat într-o vizită scurtă, dar intensă la Bruxelles unde s-a adresat pe rând Parlamentului European și liderilor UE, Zelenski a explicat că acesta este „un moment istoric pentru proiectul european”. 

Intr-un discurs scurt și la obiect susținut în fata deputaților europeni, el a reluat ideea aspirației europene a țării sale, explicând că este interesul europenilor de a se extinde cu Ucraina. 

Susținerea politică și militară a Ucrainei este o chestiune "de viață, de moarte și de Europa!” a subliniat apoi Zelenski. 

Inaintea summitului UE , Zelenski s-a fotografiat cu cei 27 de lideri pentru un „portret de familie” din care Ucraina s-ar zice că face parte deja. 

Apoi, adresându-se presei UE, Zelenski a amintit că înainte de invazia rusească, Ucraina exporta electricitate în UE, ceea ce nu mai poate face acum. „Este vorba despre interesul vostru aici. Valori da, dar și interese”, a spus el legat de necesitatea de a învinge trupele armate Rusiei. 

Europenii sunt însă pe cât de emoționați, pe atât de pragmatici. Intr-o săgeată trimisă Marii Britanii, care a promis avioane de luptă pentru Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron a comentat că „promisiunile pripite nu trebuie crezute”.

Europenii sunt gata să ajute și o vor face, în colaborare și în consultare cu NATO. Dar se tem de o escaladare ca și de anumite repercusiuni ale acțiunilor actuale. Zelenski a precizat acum că întâlnirile au fost „pozitive” , dar că „anumite anunțuri nu pot fi făcute publice”.

Nu vreau să par impertinent, a mai spus el, dar dacă ajutați Ucraina, de fapt vă ajutați pe voi înșivă”. 

In ceea ce privește integrarea europeană a Ucrainei, președintele Consiliului UE Charles Michel a promis că un răspuns privind deschiderea negocierilor va fi dat până la sfârșitul anului. Zelenski a forțat nota : „vrei să spui cu adevărat anul acesta, adică în 2023?”

Ambiția Kiev-ului este de a deveni stat membru UE în 2024, ceea ce este probabil imposibil. Tara a obținut statutul de candidată la aderare în iulie 2022, un eveniment excepțional în sine. 

Comisia va face un raport după ce a făcut o analiză preliminară care a identificat șapte etape pentru reforme de talie printre care combaterea corupției și protejarea minorităților. Statele membre UE vor decide apoi care sunt următorii pași. 

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a precizat că „nu există o constrângere de timp” în această privință. 

Intre timp, UE a alocat deja 67 de miliarde de euro pentru asistență macro financiară acordată Ucrainei și continuă să susțină țara în reforme democratice și economice.