Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președinția R.Moldova:”Folosim tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a preveni orice tentative de subminare”

maia_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

După declarațiile făcute la Bruxelles de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, legate de un presupus plan al serviciilor secrete ruse privind răsturnarea ordinii constituționale în R.Moldova, Președinția de la Chișinău a venit cu o reacție. 

”Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”.

”Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, anunță Președinția R.Moldova.

În context, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a reamintit că pe parcursul anului trecut ”am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza Guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite. Toate aceste încercări au eșuat pentru că cetățenii noștri spun ferm că își doresc să trăiască în democrație, pace și prosperitate, în calitate de viitoare țară membră a Uniunii Europene”.

”În dialogul nostru extern ne conducem de prioritatea fortificării rezilienței și, în acest sens, luptăm împotriva dezinformării, pledăm pentru susținerea presei libere, prioritizăm eradicarea corupției, desfășurăm investiții în reziliența energetică și economică și modernizăm sectorul de securitate și apărare”, a conchis Nicu Popescu. 

Trebuie spus că, Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova a confirmat, joi, declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. ”Atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, susține SIS.

”Ținând cont de declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir  Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni. În același timp, menționăm că, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere. În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, mai precizează Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova.