Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lucian Bode, despre noile pedepse pe care le dorește în Codul Penal: Nu se referă la cetățenii onești și nici la cei care protestează

Ionut Stroe plagiat Lucian Bode.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

"Propunerile de înăsprire a unor pedepse din Codul Penal, inclusiv cele referitoare la art 371 despre tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti şi nici pe cei care protestează, ci pe acele persoane care săvârşesc violenţe sau distrugeri în spaţiul public", a declarat joi ministrul  Afacerilor Interne, Lucian Bode.

"Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate. Precizez, propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi mă refer strict la 371 (art 371), nu vizează nicidecum cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen. Acesta este motivul pentru care am venit cu aceste propuneri.

Sigur că practica ultimilor ani îmi dă posibilitatea să văd tabloul infracţional la nivel naţional, să constat în activitatea de zi cu zi a poliţiştilor, a jandarmilor, a tuturor structurilor noastre cu ce probleme se confruntă şi unde legea nu îi ajută în a-şi exercita atribuţiile şi am obligaţia, şi în calitate de ministru şi în calitate de parlamentar, să vin şi să propun astfel de modificări, pe care eu le consider de îmbunătăţire a legislaţiei. (...)

Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere, pentru că vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate în spaţiul public", a declarat ministrul Afacerilor Interne, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit ministrului, aceste modificări sunt absolut necesare, în contextul creşterii fenomenului infracţional, iar scopul lor este creşterea nivelului de protecţie şi de siguranţă pentru cetăţeni. Lucian Bode a mai spus că Parlamentul este suveran şi va decide cu privire la necesitatea modificării Codului Penal.

Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu, le-a cerut, joi, premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Lucian Bode, să retragă legea "totalitară" pe care "au gândit-o împotriva protestelor".