Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Anxietate în lumea politică albaneză, Marea Britanie anunță o nouă listă cu persoane non grata

ambasador_uk_albania.jpg

Ambasadorul UK în Albania, Alastair King-Smith, la o întâlnire cu autorități albaneze din domeniul justiției, Tirana, 9 februarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / British Embassy Tirana

Regatul Unit vrea să îi lovească pe politicienii corupți din Albania și pe oamenii de afaceri care comit ilegalități și pun în pericol democrația albaneză. În Macedonia de Nord, oamenii și autoritățile s-au mobilizat și au trimis ajutor de urgență pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria.

Revista presei Europa Plus:

„Anxietate în lumea politică, Marea Britanie anunță o nouă listă cu persoane non grata din Albania,” titrează site-ul sot.com.al. Publicația adaugă că lista va cuprinde mulți oameni de afaceri și politicieni corupți din Albania.

Scopul este sancționarea „tuturor celor care, potrivit Londrei, subminează democrația, domnia legii sau sunt implicați în afaceri ilegale și corupție în Albania,” continuă jurnaliștii albanezi.  „Vor fi și alte persoane declarate non grata pentru a pune capăt impunității. Vom lua măsuri împotriva traficanților," a declarat ambasadorul britanic la Tirana, Alastair King-Smith.

În urmă cu un an, fostul prim-ministru albanez, Sali Berisha, a fost declarat persona non grata de britanici.

 

Kosovo: Emisiile mașinilor hibride plug-in sunt de trei ori mai mari decât arată testele oficiale

Afirmația apare în koha.net care citează presa austriacă: „Cercetările austriece au arătat că testele oficiale de laborator subestimează dramatic emisiile mașinilor hibride plug-in comparativ cu testele din lumea reală”.

„Trei modele, inclusiv BMW 330e xDrive, Peugeot 308 și Renault Megane E-Tech, au fost testate pe trei drumuri publice.  (...) În timp ce testele oficiale de laborator arată emisii de CO2 între 27 și 37 g/km pentru mașinile testate, cele din lumea reală au înregistrat în general între 85 și 114 g/km, toate mașinile plecând la drum cu o baterie complet încărcată. Rezultatul este de trei ori mai mare față de cifrele oficiale,” scrie publicația kosovară care citează AutoExpress din Austria.

 

Macedonia de Nord s-a mobilizat și a trimis ajutor de urgență pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria

Agenția macedoneană de presă Meta scrie despre cetățenii și autoritățile nord-macedonene care s-au mobilizat pentru a ajuta populația afectată. „În piaţa Macedonia din Skopje (...) există puncte în care se colectează pături, pulovere, paltoane, pantofi, pălării, mănuşi, scutece, corturi şi încălzitoare. Ajutoare sunt colectate și în puncte din alte orașe.”

În plus, pompierii, voluntarii și salvatorii din mai multe orașe, inclusiv Skopje, Strumitsa și Bitola, au plecat pentru a ajuta oamenii din Turcia și Siria. Crucea Roșie din Skopie strânge bani, iar guvernul a trimis 40 de membri ai Forțelor Republicane din Direcția de Protecție și Salvare, cu mijloace de căutare prin ruine, șase autovehicule pentru transportul de materiale și persoane și două autospeciale ale pompierilor.

De asemenea, au plecat în Turcia 22 de soldați din Batalionul Forțelor Speciale, doi voluntari cu câini de salvare.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Chloe Tomco, Albania

Mihane Beqiri, Kosovo

Ankica Angelovska, Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 10 februarie 2023