Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș: Avem miniștri slabi și un președinte ezitant. România ar trebui să intre în Schengen în 2023, nu oricând

Dacian Ciolos masuri Romania cereale Ucraina eficienta.jpg

Dacian Cioloș cere măsuri europene în privința cerealelor din Ucraina
Dacian Cioloș cere măsuri europene în privința cerealelor din Ucraina
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Fostul premier Dacian Cioloș critică Guvernul și pe președintele Klaus Iohannis, în contextul dosarului Schengen. ”Eu văd un Guvern slab, văd o Românie indecisă și incapabilă să negocieze”, spune la RFI eurodeputatul Renew Europe, membru al formațiunii REPER.

Președintele Klaus Iohannis a evitat să avanseze o dată anume în privința aderării României la Spațiul Schengen. ”Nu aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Pentru mine, pentru România, e important să intrăm”, a spus joi șeful statului. El a făcut aceste declarații înaintea Consiliului European, unde se discută și despre migrație. Întrebat dacă crede că rezolvarea problemei migrației va determina Austria să accepte aderarea României la Schengen, Dacian Cioloș a răspuns: ”Eu cred că în continuare, România trebuie să fie foarte clară că aderarea ei la Schengen nu trebuie să depindă de rezolvarea problemei migrației, pentru că România îndeplinește condițiile de aderare la Schengen și nicăieri în acele condiții nu se vorbește de problema migrației din UE. În același timp, politic e foarte clar că trebuie avansat pe acest subiect, pentru ca și România să poată să avanseze în negocieri. Eu spre deosebire de președinte aș spune că România ar trebui să intre în acest an în Schengen, nu oricând, pentru că iată, așteptăm deja de mai bine de zece ani”.

În opinia sa, ”am pierdut un moment, cel de la sfârșitul anului trecut-începutul acestui an, e foarte bine că au loc aceste discuții despre politica de migrație și azil, sper să se avanseze în acest an, nu cred că vom avea un acord final pe toate textele legislative privind migrația în acest an, însă eu mă aștept din partea României și la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui, o implicare proactivă și în aceste discuții privind azilul și migrația, o insistență politică și folosirea tuturor pârghiilor politice pe care președintele le are în Consiliu, pentru ca o decizie privind aderarea României la Schengen să fie luată acest an. Din punctul meu de vedere, este esențial inclusiv pentru democrația din România ca o astfel de decizie să fie luată în acest an și e importantă și esențială pentru credibilitatea celor care susțin o Românie europeană ca România să intre în acest an în UE, altfel nu văd cum vom putea explica cetățenilor români în 2024, în campania electorală, de ce nu a intrat România în Schengen până acum și de ce susținem noi o Românie europeană, câtă vreme interesele noastre nu sunt recunoscute și noi nu suntem capabili să le susținem la nivel european. Asta e miza și vreau să spun foarte clar, din timp, să nu fie prea târziu, că e o miză și a democrației din România pentru 2024 aderarea la Schengen, nu e vorba acum doar de recunoașterea unui drept al României, pe care România îl are prin tratat. Asta aștept de la președinte, asta aștept de la cei care și-au asumat guvernarea în România, de un an și ceva, lăudându-se că vor rezolva toate problemele, pentru că sunt o mare coaliție. Eu văd un Guvern slab, văd o Românie indecisă și incapabilă să negocieze”.

Eurodeputatul critică PSD și PNL pentru disputele privind rocada de la guvernare, din luna mai: ”Asistăm la o slăbiciune a acestui Guvern, o incompatibilitate a obiectivelor celor două partide, oricât s-ar lăuda ele că lucrurile merg bine, e foarte clar că nu au interesul să guverneze împreună, că se tem să le prindă alegerile și campania electorală de anul viitor împreună, pentru că riscă să piardă electorat și una și cealaltă și iată, suferă România și suferă interesele României și asta slăbește capacitatea României de a implementa PNRR-ul acum, o grămadă de bani care sunt la dispoziția României și care nu pot fi absorbiți de economie, pentru că acest Guvern nu-și face treaba și nu face reformele la care s-au angajat și iată, slăbește și capacitatea de negociere a României, pentru că avem miniștri slabi, avem miniștri lipsiți de credibilitate la nivel european și mi se pare că avem un președinte ezitant sau oricum, care nu arată hotărâre”.