Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Remanieri guvernamentale, la Chișinău. Ședință, la Președinție. Natalia Gavrilița urmează să-și dea demisia

gavrilita_ministri.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul R.Moldova

La Chișinău, Guvernul urmează să-și dea vineri demisia. Anunțul oficial va fi făcut la ora 13.00 de premierul Natalia Gavrilița. În această dimineața, mai mulți miniștri, dar și deputați au fost zăriți la Președinție, unde au fost convocați într-o ședință. 

Printre cei veniți la discuții au fost ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, dar și vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și proaspătul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. 

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a confirmat că la ședința de la Președinție s-a discutat despre schimbări guvernamentale. Marian nu a precizat, însă, dacă va fi schimbată întreaga garnitură guvernamentală sau doar o parte dintre membrii actualului Cabinet de miniștri, scrie TV8. ”Urmează cele două instituții să iasă cu un anunț în cel mai scurt timp”, a spus Radu Marian.

Deocamdată nu este clar dacă vor fi doar unele remanieri guvernamentale sau schimbarea întregului Cabinet de Miniștri.

În presa de la Chișinău sunt vehiculate două nume legate de viitorul premier. Este vorba despre Dorin Recean, consilier prezidențial pe lângă Președintele Republicii Moldova pe probleme de securitate și deține funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, începând cu 7 februarie 2022.

Se vorbește și despre omul de afaceri, Vasile Tofan, reprezentantul unui mare fond american de investiții pe piața din R. Moldova și Ucraina “Horizon Capital”. 

Să spunem că, premierul Natalia Gavrilița, dar și mai mulți miniștri au fost criticați dur în timpul crizei energetice care a generat scumpiri în lanț. Ori, compensațiile oferite de Guvern nu au salvat prea mult situația complicată în care au ajuns o bună parte a cetățenilor moldoveni. 

Amintim că, Guvernul Gavrilița a depus jurământul pe 6 august 2021. Cu 61 de voturi ale deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, Cabinetul de Miniștri a fost învestit în funcție.