Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O carte care face apologia lui Ion Antonescu și memorialistica criminalului de război condamnat Mircea Vulcănescu reclamate justiției

carte_ion_antonescu_bust_mircea_vulcanescu.jpg

Carte Ion Antonescu/Bust Mircea Vulcănescu
O carte despre Ion Antonescu și memorialistica lui Mircea Vulcănescu au fost contestate în justiție
Sursa imaginii: 
Emag.ro/www.marturisitorii.ro

Directorul organizații Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA), Maximilian Marco Katz, a sesizat Parchetul cu privire la publicarea care face apologia lui Ion Antonescu. În paralel are loc un proces împotriva păstrării memorialisticii publice a lui Mircea Vulcănescu. Ambii au fost condamnați pentru crime de război, iar memorialistica lor este interzisă.

 

Maximilian Marco Katz a adresat o scrisoare procurorului general Gabriela Scutea în care sesizează ilegalitatea comisă prin publicarea și difuzarea cărții despre Ion Antonescu.

“Prin prezenta sesizare vă aduceam la cunoștință faptul că în prezent, în România, se editează și se comercializează cărți dedicate memoriei Mareșalului Ion Antonescu. Una dintre aceste cărți se intitulează “Adevărul despre Mareșalul Ion Antonescu”, scrisă de colonelul Gheorghe Magherescu. Această carte nu este o carte nouă dar ea fost reeditată de editura Paul Editions. Noua ediție este în prezent comercializată prin intermediul celor mai cunoscute rețele de librarii online și nu numai.” scrie Maximilian Marco Katz.

“Conform documentelor atașate, în ultimele zile am contactat o parte din aceste rețele/magazine, inclusiv editura Paul Edition. În urma demersului nostru, librăria Cărturești a prezentat scuze publice și a retras cartea de la vânzare. De asemenea editura Paul Editions a retras cartea care era oferită la vânzare prin intermediul magazinului sau online, fără a o retrage de pe celelalte platforme de comercializare. Alți vânzători nu au reacționat, iar cartea se vinde în continuare atât prin intermediul rețelelor contactate cât și prin intermediul altor magazine. La fel se vând și alte cărți la fel de controversate și interzise, precum Mein Kampf (Târgul Cărții).” continuă el.  

“Conform sintezei scrisa pe coperta cărții, aceasta carte este un omagiu și o ridicare în slăvi a "eroului" Ion Antonescu, cel care a fost condamnat și executat pentru crime de război. În acest context, atragem atenția că cei care publică/comercializează materiale menite să reabiliteze memoria criminalilor de război, încalcă ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 31 din 13 martie 2002 respectiv LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015 (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/170057 ).” mai scrie directorul MCA.

“In acest context, vă rugăm să acordați atenție acestei sesizări, în care tratăm o problemă spinoasă și persistentă, care, în ciuda sesizărilor repetate, a rămas nerezolvată, ea stând la baza xenofobiei, a rasismului, a antisemitismului și a negationismului care sunt în creștere la nivel național, european și internațional.” conchide Maximilian Marco Katz.

Memorialistica Mircea Vulcănescu contestată

O altă acțiune de data aceasta în instanță a fost intentată de Daniel Izchak Katz, împotriva memorialisticii în onoarea lui Mircea Vulcănescu. Iată ce scrie reclamantul într-un comunicat:

Bustul lui Mircea Vulcănescu
Bustul lui Mircea Vulcănescu din București fost dezvelit de fiica acestuia, Măriuca Vulcănescu

“Glorificarea criminalului de război Mircea Vulcănescu in spațiul public este interzisă și sancționată de lege (OUG 31/2002).

Procesul subiect va lumina aspectele penale continue ale glorificarii criminalului Mircea Vulcănescu și cârdășia împotriva respectării legii: faptele, făptuitorii, simpatizanții la administratia locală și școlară, procuratura, politicienii si organizații academice romane, si prejudiciul adus imaginei României.Pe 17.2.2023 la ora 9:30 este termenul la Judecătoria Bucuresti Sector 1 (camera preliminară penal) ref la plângerea privind glorificarea sistematică a criminalului de război Mircea Vulcanescu. 

Exemple la Bucuresti: 

- numire stradă (lungime 2.100m in centru, de opt ori mai lungă decât str. Ion Luca Caragiale cu 260m!)

- numire liceu 

- numire stații de transport public

- numire sala la Biblioteca Națională și nenumărate afișe pentru evenimente în aceasta 

- două busturi

- placa comemorativă pe fosta casă a criminalului

- evenimente ale Ministerului Afacerilor Externe

- nenumărate publicații pe internet

- ș.a.m.d.

 Mircea Vulcănescu a fost demnitar al guvernelor Ion Antonescu. S-a implicat cu abnegație în probleme legate de persecuția și jefuirea evreilor de către aparatul administrativ românesc, contribuind si prin acestea la persecutarea si anihilarea sutelor mii de evrei in Holocaustul din România (printre care si toata familia subsemnatului petent). 

Din poziția sa de subsecretar de stat la Finanțe, Mircea Vulcănescu avea opinii ferme cu privire la ce trebuie să facă statul cu evreii. Documentele arată că el nu a ezitat să contribuie (elaborând norme, înlesnind procesul decizional, corijând politici guvernamentale) la măsurile antisemite precum:

• instituirea comisarilor pentru „românizare”, una dintre cele mai odioase politici antisemite;

• jefuirea celor deportați în Transnistria (în special cetățeni de origine evreiască) și exproprierea lor (Mircea Vulcănescu apare în documentele de arhivă explicându-i în 1941 guvernatorului Transnistriei, un odios criminal, cum să verifice mai intens în așa fel încât să se asigure că evreii nu ascund valori asupra lor, adică un training cu sânge rece pentru spolierea și jefuirea unor oameni nevinovați, prolog util anihilării acestora);

• taxarea evreilor pentru că nu efectuau stagiul militar (măsură cinică și șicanatoare întrucât tot statul le interzisese să fie soldați);

• organizarea modului în care avea să decurgă munca obligatorie pentru evrei (de notat cum și-a exprimat deschis admirația pentru ghetourile instituite de naziști);

• susținerea deciziilor guvernamentale (cu amendamente aduse în dauna victimelor), contribuind astfel la persecuția organizată de stat cu scopul de a elimina evreii din societatea românească si a dezvolta anihilarea:

https://www.digi24.ro/opinii/cazul-mircea-vulcanescu-sau-cardasia-impotriva-respectarii-legii-faptele-politicienii-si-complicitatile-2203247

 Subliniez că cererea reclamantei Maria Vulcănescu de constatare a caracterului politic al condamnării tatălui său, Mircea Vulcănescu, în baza deciziunii criminale 27/26.06.1948 a Curții de Apel București, a fost respinsă ca neîntemeiată prin decizia definitivă a Curții de Apel București în data de 26.06.2019.” spune în comunicatul său Daniel Izchak Katz.

Ordonanța de Urgență 31/2002 prevede:

Articolul 12 Se interzice ridicarea sau menținerea în locuri publice, cu excepția muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative, referitoare la persoanele vinovate de săvârșirea infracțiunilor de genocid contra umanității și de crime de război.

 Articolul 13 (1) Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.

(2) Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor organizații, cu sau fără personalitate juridică.

Recent, Coniliul Local al sectorului 2 a votat împotriva îndepărtării bustului lui Mircea Vulcănescu din Piața Sfântul Ștefan din București.