Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Ucrainei în Serbia: ”Ar trebui să vă întrebați ce simt refugiații a căror mașină a fost lovită de un tanc marcat cu litera Z...”

ambasador_ucraina.jpg

Ambasadorul Ucrainei la Belgrad, Volodymyr Tolkach
Sursa imaginii: 
Facebook / Володимир Толкач

Ambasadorul ucrainean la Belgrad a salutat decizia președintelui sârb, Aleksandar Vučić, de a condamna plecarea cetățenilor sârbi la luptă în Ucraina de partea Rusiei. Legislația sârbească interzice cetățenilor țării să servească în alte armate. Ministrul economiei din Bulgaria se așteaptă la o scădere a prețurilor la alimente și la o inflație de o cifră în luna mai, iar un expert în energie croat afirmă că impactul prețurilor la petrol asupra Uniunii Europene nu este atât de mare.

Revista Presei Europa Plus:

„Sper că Serbia va impune sancțiuni Rusiei,” spune ambasadorul ucrainian la Belgrad, Volodymyr Tolkach, într-un interviu pentru www.politika.rs.

Diplomatul adaugă că vede Serbia ca pe „o țară prietenoasă cu Ucraina,” deși cele două țări „încă nu au o viziune comună asupra războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, din moment ce partea sârbă a subliniat în mod repetat că protejează interesele naționale în relațiile cu Federația Rusă și nu s-a alăturat introducerii de sancțiuni împotriva țării agresoare.”

„Sperăm că partea sârbă își va schimba în cele din urmă atitudinea față de această problemă, oricât de dificil ar părea acest lucru astăzi” spune ambasadorul ucrainean.

Acesta a vorbit și despre prezența literei „Z” simbolul agresiunii Rusiei contra Ucrainei, în spațiul public sârb: „Pe mine, ca pe fiecare cetățean al Ucrainei, nu mă preocupă litera Z ci popularizarea simbolului țării agresoare care comite genocid împotriva poporului meu. Astăzi, neofascismul și neonazismul au schimbat zvastica cu literele Z și V. Ar trebui să vă întrebați ce simt refugiații a căror mașină a fost lovită de un tanc cu aceste inscripții sau ce simt copiii noștri din școlile din Belgrad, pe ale căror bănci sunt desenate aceste simboluri sau femeile noastre care se roagă constant pentru viața soților lor, în timp în Kalemegdan (forțăreață și loc turistc, n.r.) se vând pe tricouri cu simboluri ale agresorului. Tinerii din Serbia, care poartă tricouri cu simbolurile menționate, de foarte multe ori pur și simplu nu înțeleg că în acest fel glorifică ucigașii, violatorii și tâlharii ruși,” spune Volodymyr Tolkach.

Ambasadorul amintește și că „cetățenii, și nu numai cetățenii Serbiei, care au participat la războiul împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei ca parte a formațiunilor armate ilegale din Donbass, începând din 2014, încalcă legislația ucraineană și sunt considerați militanți.” „Indiferent dacă sunt vii sau morți, nimeni nu i-a absolvit de vinovăție. Același lucru se poate spune și despre reprezentanții profesiei de jurnalist, care au răspândit efectiv propaganda pro-rusă sub pretextul activității jurnalistice, încurajând astfel dușmănia pe motive etnice, lingvistice și religioase. Cum percepi o persoană care declară mai întâi că este lunetist și apoi participă la o conferință de presă la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse?” spune diplomatul ucrainean.

El a vorbit și despre recrutarea sârbilor de către Rusia pentru a lupta în Ucraina: „Confruntată cu pierderi grele și cu reticența multor ruși de a-și da viața pentru ideile imperiale ale dictatorului, Rusia și-a îndreptat atenția către Serbia,” spune acesta. „Până la urmă, chiar și ambasada Rusiei la Belgrad postează în mod deschis anunțuri pentru moartea cetățenilor sârbi (anunțuri de recrutare, n.r.,) nesupunându-se în mod deschis legilor statului sârb.

Salutăm semnalele președintelui sârb Aleksandar Vučić către partea rusă cu privire la inadmisibilitatea acestui tip de comportament. Decizia Ministerului Apărării al Republicii Serbia de a interzice cetățenilor sârbi să participe la operațiuni militare în Ucraina este logică, iar pedeapsa obligatorie pentru această încălcare este în conformitate cu legislația sârbă. Sperăm că pedeapsa pentru crimele dovedite ale participanților va fi severă și inevitabilă.”

 

Ministrul bulgar al economiei: prețurile la alimente vor începe să scadă

„În Bulgaria, inflația este cu mult peste media europeană. Este doar o chestiune de timp până când prețurile vor începe să scadă,” a declarat ministrul economiei, Nikola Stoyanov, citat de bnr.bg. „Prețurile en gros scad, dar prețurile în comerțul cu amănuntul continuă să crească. Plafonarea prețurilor nu funcționează, dar autoritățile nu renunță. Sperăm ca prin crearea unei platforme online de informare privind evoluția prețurilor, să fie stimulată concurența, ceea ce va avea drept consecință scăderea prețurilor,” a adăugat ministrul.

El a spus că magazinele, pentru a preveni o posibilă perioadă de incertitudine, „umflă în mod intenționat prețurile.” „În acest moment situația este stabilă, mai ales că s-a depășit criza carburanților. Ne așteptăm să scadă pe rând prețurile alimentelor,” a subliniat Stoyanov, sperând că în mai, inflația va scădea la o singură cifră.

 

Expert în energie: Croaţia se descurcă mai bine decât majoritatea țărilor vecine

n1info.hr l-a intervievat pe expertul în energie Igor Dekanić  care apreciază că, la capitolul energie, „Croația se descurcă mai bine decât majoritatea țărilor vecine.”

Acesta a comentat modul în care Croația și Uniunea Europeană s-au adaptat la embargoul asupra produselor petroliere rusești. „Expertul a spus că situația este incertă și a adăugat că se aștepta ca prețurile la energie să crească și mai mult.”

„Piața a arătat că impactul prețurilor asupra Uniunii Europene nu este atât de mare. Croația se descurcă relativ bine, suntem norocoși că am avut producție de hidrocarburi în trecut, care astăzi este relativ scăzută. Din acest motiv, avem o infrastructură mare pentru petrol și gaze. Croația are și o instalație de stocare a gazelor. În prezent avem în stoc 420.000 de tone de petrol și aproape 240.000 de tone de derivate ale petrolului.”

„El susține că această iarnă relativ blândă nu a golit depozitele de gaze și de aceea Croația se află într-o poziție bună.”

 „Pe de altă parte, Croația intră din ce în ce mai mult într-o strategie de restructurare și investește în alte surse de energie. Aprovizionarea ar trebui să fie mai bună și mai puțin dependentă de sursa rusă. Asta nu înseamnă că această energie va fi neapărat ieftină. În opinia mea, Croația se descurcă mai bine decât majoritatea țărilor vecine. Croația a construit și un terminal GNL (de gaz lichefiat, n.r.) De data aceasta, Croația a reacționat calm, bine în criză,” spune expertul croat.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Emilija Šarcovici, Serbia

Aleksandra Miladinova, Bulgaria

Kristian Pintar, Croatia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 13 februarie 2023