Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jens Stoltenberg: NATO nu vede "niciun fel de semn" că Vladimir Putin "se pregătește pentru pace" in Ucraina. “Trebuie să mărim producția și să investim in capacitățile de apărare”

stoltenberg_nato.jpg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Alianței din Bruxelles
Sursa imaginii: 
AP Photo/Olivier Matthys

NATO intenţionează să-şi crească ţintele pentru stocurile de muniţie, în condițiile în care depozitele sunt golite de războiul din Ucraina, anunță secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniștrilor apărării din țările aliate de la Bruxelles. La aproape un an de la declanșarea invaziei ruse, înaltul oficial al NATO dă asigurări, din nou, că alianța va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. 

"Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie. Asta pune sub presiune industria de apărare. Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare", a declarat înaltul oficial al NATO, Jens Stoltenberg, care declară ca o nouă ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început. El anunță că printre țările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie se numără Statele Unite ale Americii, Franța și Norvegia. 

Înaltul oficial NATO mai spune că alianța nu vede semne că Vladimir Putin s-ar pregăti pentru pace: „Ceea ce vedem este că președintele Putin și Rusia doresc în continuare să controleze Ucraina”, a declarat Stoltenberg. „Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capacități”, a mai declarat oficialul care a mai precizat ca NATO va intensifica sprijinul acordat Ucrainei, și este clar că Occidentul se află „într-o cursă logistică” cu Rusia, în contextul în care saptamana viitoare se implinește un an de la începerea războiului.

Jens Stoltenberg a mai declarat că miniştrii Apărării din statele membre NATO vor discuta, în cadrul reuniunii de marţi şi miercuri, despre modalităţi de "consolidare a poziţiei NATO în sensul descurajării şi apărării". "Vom aborda capabilităţie industriale şi vom intensifica apărarea infrastructurii submarine esenţiale. Vom intensifica şi vom accelera susţinerea pentru Ucraina", a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit stenogramei declaraţiilor, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Miniştrii vor discuta şi despre modalităţile de intensificare a susţinerii practice pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, trei parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse", a precizat Stoltenberg.

Între timp, armata germană a început instruirea soldaților ucraineni  pe care îi invață să manevreze tancurile de luptă Leopard 2 pe care Kievul le consideră critice pentru recuperarea teritoriilor cucerite de Rusia, transmit DPA si Agerpres. Potrivit ministerului apărării din Germania, programul de pregătire este așteptat să dureze câteva săptămani iar Ucraina va primi 14 tancuri Leopard 2 din partea Berliunului. În Germania, în poligonul de la Münster, în nordul landului Renania de Nord-westfalia,  militarii ucraineni fac deja instrucție și pe vehicule de infanterie Marder.