Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Perry, analist israelian: Tragedia greacă în care joacă Benjamin Netanyahu

ap23044411568507.jpg

proteste Israel
Sute de oameni protestează pe străzile din Israel contra schimbării legilor justiției
Sursa imaginii: 
Associated Press

Sute de oameni au protestat, astăzi, pe străzile din Israel contra dezbaterilor noilor legi ale justiției în Knesset, parlamentul Israelian. Pachetul de legi ar urma să dea Parlamentului puterea de a decide cu o majoritate simplă, peste Curtea Supremă de Justiție. Fostul șef al Mossad-ului, Tamir Pardo, a declarat pentru The Times of Israel că planul guvernului de revizuire judiciară va transforma țara într-o dictatură. „Ne trădăm valorile de bază” înscrise în Declarația de Independență, spune fostul șef de spionaj. Apărarea acestor valori „a costat mult sânge, mulți soldați”, adaugă el.

„Ne aud și se sperie,” a spus liderul opoziției israeliene, Yair Lapid în discursul ținut în fața manifestanților de la Parlamentul Israelian.

„Vreau să vă spun ce se întâmplă chiar acum în Knesset, peste gard și zid, dincolo de poliție, de paza Knesset, de soldați și de lumina reflectoarelor, vreau să știți: ei ne aud. Aud strigătele noastre. Aud strigătele puterii reale. Ne aud puterea și angajamentul. Se prefac că nu ne pot auzi și se prefac că nu le pasă, dar aud și se sperie,” a spus Lapid citat de Jerusalem Post.

„În public râd cinic și spun că nu va schimba nimic, dar în privat, tremură. Așa cum conducătorii au tremurat întotdeauna când s-au descoperit înfruntați de oameni care nu erau dispuși să renunțe. Ne aud și, în fiecare zi, ne aud mai mult.”

Președintele Israelului, Isaac Herzog a cerut majorității să renunțe la această dezbatere și, până la urmă, Comisia de Justiție din Knesset a votat doar intrarea în dezbatere a legilor, nu și conținutul acestora.

Premierul Netanyahu, deși este cunoscut ca patriot, are un interes personal în schimbarea legilor justiției, fiind acuzat de corupție. Ce se întâmplă cu acest om, este ca o tragedie grecească, spune la RFI, Dan Perry, fost șef al Associated Press în Orientul Mijlociu și fost președinte al Asociației Presei Străine din Ierusalim.