Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrzej Duda către Putin: Mai devreme sau mai târziu se va termina rău pentru el

polonia_andrzej_duda.jpg

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, în timpul discursului prilejuit de cea de a 231-a aniverare a Constituției Naționale, Varșovia, 3 mai 2022
Sursa imaginii: 
Președinția Poloniei / president.pl

Schimb de replici între președintele polonez, Andrzej Duda și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Intrebat într-un interviu la BBC, ce i-ar transmite ca lider lui Vladimir Putin, Andrzej Duda a răspuns  „i-aș spune că mai devreme sau mai târziu se va termina rău pentru el.” În replică, cu aluzie la armele occidentale despre care Duda spune că trebuie să ajungă cât mai mult în Ucraina, Zakharova spune că nu vor ajuta cu nimic și că singura ieșire a Vestului din acest conflict este... pocăința.

Revista Presei Europa Plus:

Platforma poloneză de știri wydarzenia.interia.pl comentează un interviu acordat BBC de către președintele Poloniei,  Andrzej Duda, care nu a rămas fără răspuns de la purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„Este important pentru noi să ne asigurăm că o Ucraina liberă, suverană și independentă supraviețuiește și există. Este la fel de important ca imperialismul rus, care a renăscut, sa fie oprit,” a spus președintele polonez.

Întrebat ce i-ar spune, în calitate de lider, lui Vladimir Putin, Andrzej Duda a răspuns: „i-aș spune că mai devreme sau mai târziu se va termina rău pentru el. Deoarece cred că lumea va fi unită, cred că lumea va rămâne de partea onestității și dreptății, iar onestitatea și dreptatea sunt cu Ucraina”.

Andrzej Duda a mai subliniat că dacă lumea liberă oferă Ucrainei „sprijin constant”, președintele rus „trebuie să piardă.”

„Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reacționat la aceste cuvinte. Dar ea le-a înțeles în felul ei,” comentează publicația poloneză.

Ea a declarat: „Nu vă va ajuta. Nu va face decât să înrăutățiți lucrurile.” În opinia ei, „singura cale de ieșire pentru Occident este pocăința”.

 

 

Cum îi ajută lituanienii pe refugiații ucraineni să se simtă ca acasă

15min.lt publică un interviu cu o tânără lituaniană, Inesa, care face parte din proiectul Caritas Prietenia familiei pentru a sprijini ucrainenii care locuiesc în Lituania. Inesa are grijă de o familie: mama, trei copii și părinții femeii.

La întrebarea „Cum comunicați? Preluați din durerea oamenilor care au fugit de război?” lituaniana răspunde:

„Nu toți ucrainenii sunt pregătiți să vorbească despre ceea ce au trăit acolo și n-aș ști cum să întreb asta fără să deschid o rană. Așa că am decis să încerc să le acord acestor oameni foarte multă atenție, pentru ca ei se simtă acceptați.”

Inesa povestește despre cum au petrecut ziua de naștere a doamnei din Ucraina. „Ne-am distrat foarte mult – am făcut pizza și ne-am plimbat prin cartier. Când au plecat, Anna ne-a mulțumit foarte mult și a spus că se simte ca acasă. Acesta era chiar scopul meu,” povestește gazda din Lituania.

„Primul lucru pe care au vrut să-l facă când au ajuns, a fost să se uite la grădina mea, pentru că le amintea de casa pe care o lăsaseră în urmă. Aceste conversații pot părea simple și domestice, despre cine ce legume cultivă și cum le cultivă, dar sunt foarte reconfortante pentru acești oameni,” povestește Inesa.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Jakub KONIECZNY, Polonia

Brigita MISEVIČIŪTĖ, Lituania

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 14 februarie 2023