
Politică
Rusia respinge acuzațiile Maiei Sandu. ”Afirmațiile legate de o posibilă lovitură de stat, absolut nefondate”
russia-4620664_960_720.jpg

Potrivit Kremlinului, ”adevăratul obiectiv al Kievului, care a lansat dezinformarea despre planul rusesc de destabilizare a Moldovei, este de a trage Chișinăul într-o confruntare dură cu Rusia”. ”La rândul lor, autoritățile moldovene au confirmat acest fals pentru a folosi mitul amenințării ruse pentru a distrage atenția cetățenilor de la problemele interne cauzate, în primul rând, de cursul socio-economic eșuat al actualei administrații, pentru a întări lupta împotriva disidenței și a adversarilor politici. Apropo, astfel de planuri sunt deja puse în aplicare și sunt implicate în narațiuni rusofobe în mod deschis”, se arată într-o declarație a Ministerului rus de Externe.
În același timp, ”Rusia respinge hotărât insinuările legate de presupusa dorință a de a distruge Republica Moldova”. ”Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu intervenim în afacerile interne ale Moldovei și alte țări ale lumii. Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și susține dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase și egale”. ”Îndemnăm autoritățile moldovene să dea dovadă de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din exterior și să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor țării lor, prin înțelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce R. Moldova relațiile de prietenie stabile cu Rusia”, susțin oficialii de la Moscova.
Luni, președinta Maia Sandu a anunțat că planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, un atac asupra unor edificii ale statului, cu luare de ostatici. Prin aceste acțiuni violente, mascate sub așa numite proteste ale opoziției, ar uma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră, nu vor reuși”, afirma șefa statului.
”Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control”.
”În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordiniii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, susține Maia Sandu.
Pentru a preveni acest scenariu, Maia Sandu a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.”Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”.
”Siguranța cetățenilor și securitatea țării este preocuparea noastră principală și în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional”.
”Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova”, a conchis Maia Sandu.